STA, 18. 8. 2015

Peter Petkovšek s Čudnim drevesom na newyorškem festivalu Fringe NYC

Igra slovenskega režiserja Petra Petkovška Čudno drevo je bila izbrana kot del letošnjega gledališkega festivala Fringe NYC, ki od leta 1997 poteka po okrog 20 gledališčih na Manhattnu. Premierna predstava od skupaj petih, ki bodo na sporedu do 29. avgusta, je bila v nedeljo v gledališču The Robert Moss Theatre at 440 Studios v East Villagu.

Foto: GlynLowe.com/Flickr

Projekt Petkovška, ki je pred kratkim diplomiral na univerzi Columbia, je podprlo tudi slovensko veleposlaništvo v Washingtonu. Prvotno je šlo za študijsko delo, ki ga je Petkovšek priredil za festival, na katerem dva tedna v avgustu predstavijo okrog 200 del, ki so izbrana iz veliko večjega števila predlogov. Na koncu bodo izbrali 20 predstav, ki bo na sporedu še dva tedna v septembru.

Petkovšek je povedal, da je kot otrok poslušal pravljico Čudno drevo na kaseti in ugotovil, da gre za čudovito alegorijo o tem, kako življenje ljudi pogosto skrene s smeri, ki so si jo zastavili in postavi nove izzive. Pravljica govori o mladeniču, ki se povzpne na najvišje drevo v kraljestvu, da kralju prinese sadež, in se za nagrado poroči s princeso.

V drevesu potem najde 18 princes. V predstavi nastopajo sonce, luna, veter, hudič in drugi. Petkovšek pravi, da gre za duhovno pot, na kateri se je potrebno vprašati, kdo si in kaj je pomembno zate v določenem trenutku. V predstavi producentke Jenny Ainsworth iz hiše Invisible Wall Productions nastopajo Grace Denoncourt, Michael Donaldson, Ken Jackson, Eunyoung Bona Jung in Jeanne Lauren Smith.

Petkovšek je v New Yorku letos že predstavil glasbeni ep o Gilgamešu v gledališču Connely, prav tako v East Villagu.

New York, Fringe NYC, Peter Petkovšek