Emanat, 24. 10. 2014

Petdnevna delavnica Poslušati ples (Gregor Luštek)

Vabimo vas, da se nam pridružite na plesni delavnici Poslušati ples. Potekala bo od ponedeljka, 27. oktobra, do vključno petka, 31. oktobra, med 10.00 in 15.00.

Foto: Miha Fras

O delavnici je pedagog Gregor Luštek napisal:

Petdnevna plesna delavnica bo sestavljena iz treh principov:

  • To je samo To: Ničemur ne dodajamo dodatne vrednosti.
  • Tri vloge: Gledalec, spremljevalec in akter. Kaj nosi vsaka vloga, kakšen je njen fokus in v kakšnem odnosu  te vloge obstajajo?
  • Džibriš: je izmišljen ponavljajoči se jezik, ki se uporablja kot igralska tehnika oziroma kot orodje za opazovanje lastnega telesa v različnih čustvenih situacijah in stanjih. Omogoča nenehno živo prisotnost gibalne intence plesalk in plesalcev na odru. V tem procesu deluje intuitivno namesto telesa izstopi osebnost plesalca, ki preko besed ne pride več v stik z okoljem, temveč potrebuje nov, izmišljeni jezik, ki temelji na intenzivno fizični ravni. Pri tem ne gre toliko za proces koreografiranja kot za iskanje situacijskih nastavkov, ki soobstajajo v prostoru in času in skozi izmišljen jezik džibriš omogočajo slišati gib, poslušati telo, videti trenutek. Ko koreografija začne zveneti, jo gledalec več ne gleda, temveč začne poslušati.


Gregor Luštek se je rodil v Novem mestu. Študiral je na Fakulteti za šport. Njegovo plesno znanje je skupek različnih plesnih tehnik: balet, cunningham, horton, jazz balet, release, lemon, partnering, kontaktna improvizacija. Njegovo osnovno vodilo v izražanju in prepoznavanju je mehak in hkrati atletski gib. Je uveljavljen sodobnoplesni ustvarjalec, ki je sodeloval s ključnimi pobudniki in ustanovitelji sodobne plesne umetnosti v Sloveniji. Njegov moto je, telo govori, treba ga je  poslušati.

Prijava: Kotizacija za delavnico znaša 65 €.
Prijave sprejemajo na praktikum.svsgl@gmail.com.
Vpis poteka od ponedeljka do četrtka med 18.15 in 20.00 na SVŠGL v gledališko-plesni dvorani, Kardeljeva ploščad 28 A.

Povezava: Več informacij

Zavod Emanat, 13. 12. 2010
Kronotopografije plesa
Zavod Emanat, 25. 3. 2010
Ponovitev predstav zavoda Emanat