Kaja Novosel, Program Ars, 26. 6. 2023

Pesem praznika, morskih avantur in ptic v drevesnih krošnjah

V tem tednu uredništvo igranega programa pripravlja novo premiero radijske igre, ki bo tokrat v neposrednem prenosu zaživela neposredno iz studia Radia Slovenija. To je Pesem ptic v drevesnih krošnjah dramatika in režiserja Jake Smerkolja Simonetija.
:
:

Foto: Pixabay

Poleg premiere so v okviru 60. obletnice programa Ars v program še vedno umeščene tudi portretne študije snovalcev radijske igre na Slovenskem, pisan nabor iger pa v poslušanje ponuja še radijsko pripoved, posvečeno Dnevu državnosti, ter nekaj poletju imanentnih morskih dogodivščin.

Premiera na Prvem: Pesem ptic v drevesnih krošnjah

V torek ob 21.05 bo na Prvem programu na sporedu premiera radijske igre Pesem ptic v drevesnih krošnjah mladega slovenskega dramatika, dramaturga in režiserja Jake Smerkolja Simonetija. Avtor se je na Radiu Slovenija že predstavil z radijsko igro Najrajši bi se fentala, ki je premiero doživela lanskega decembra. Režiserka obeh radijskih iger je Špela Kravogel. V Smerkoljevih besedilih jo zanimata in navdušujeta poglobljena artikulacija sodobnih tem in kritičen pogled mladih na sedanjost in prihodnost. Posebnost tokratne radijske premiere je njena izvedba v živo z neposrednim prenosom, v vlogah Natalije in Mikija pa bosta nastopila Marjana Brecelj in Urban Kuntarič. Dramsko besedilo o naključnem trku pripadnikov dveh generacij – s tem pa tudi dveh svetov – je bilo na letošnjem Tednu slovenske drame nominirano tudi za nagrado za mladega dramatika.

Državni praznik in sklenitev junija na poti v Grčijo

Na programu Ars bo teden začela umetniška pripoved Martin Krpan z Vrha v režiji Aleša Jana in interpretaciji Poldeta Bibiča. Slovensko klasično delo je povest slovenske samozavesti, s katerim uredništvo igranega programa zaznamuje praznik dan državnosti, ki smo ga praznovali ta konec tedna. Levstikov hudomušni jezik in izpiljena karakterizacija intrigantnega junaka, ki nezakonito tovori sol in na Dunaju premaga Brdavsa, tako v interpretaciji Poldeta Bibiča zaživi kot spomenik klenosti preprostega slovenskega kmečkega človeka.

V četrtek ob 22.05 bo v zadnjem junijskem terminu radijske igre na sporedu duhovita postmodernistična igra Na poti v Grčijo slovenske avtorice Tanje Mastnak. Življenjska pot treh izobraženih žensk srednjih let se v igri kaže kot zaporedje paradoksalnih preobratov, v katerem je avtorica tudi znotraj feminističnih nazorov kritično izrazila relativnost človeških meril.

Zmago Frece: "Moja pesem je popotnik, sel galaksij v sijaju"

V sredo ob 13.05 bo na sporedu nova portretna študija ob počastitvi 60. obletnice programa Ars: poslušalke in poslušalci bodo prisluhnili Zmagu Frecetu, tonskemu mojstru in pesniku, ki ni le sodeloval pri številnih radijskih igrah in literarnih oddajah, temveč je tudi samostojno ustvaril nekaj kratkih radijskih iger – pri tem je konceptualno izhajal iz zvočne poezije in eksperimenta. Zmago Frece je soustvaril tudi svoj zvočni portret, pri katerem sta sodelovala še režiser Alen Jelen in tonska mojstrica Sonja Strenar. Zanimivost tokratnega portreta je nabor portretirančeve poezije, ki jo interpretira več dramskih ustvarjalk in ustvarjalcev: Polde Bibič, Jožica AvbeljAleš ValičRudi Kosmač, Karel BrišnikJerica MrzelSrečo Špik, Nevenka VrančičMajda GrbacGregor Čušin in Igor Samobor.

V terminu kratke radijske igre na Prvem programu bo na sporedu kratka radijska igra Marka Elsnerja Grošlja z naslovom Sin in sinovi. Slovenski pisatelj in esejist je v psihološki miniaturi razstrl kompleksen notranji svet ženske, ki v svoj avtomobil povabi naključnega moškega sopotnika. Kar se sprva zdi kot ubesedovanje resničnega sveta, se vedno bolj kaže kot namišljena predstava o vsakdanu s pogubnimi posledicami za protagonistko in za okolico. Kratka radijska igra v režiji Jožeta Valentiča bo na sporedu v soboto ob 22.40.

Dogodivščine na samotnem otoku sredi morja

V nedeljo bodo lahko mladi poslušalke in poslušalci vsaj za kratek čas odpotovali na samotni otok sredi morja, kjer jih pričakuje zabavna taborniška družba. Radijsko igro za otroke z naslovom Zaklad urnih veveric je napisala priznana slovenska prevajalka in režiserka Alenka Bole Vrabec, režirala pa jo je Rosanda Sajko. Tabornice in tabornike iz rodu Urnih veveric na otoku čakajo zanimivi pripetljaji in zagonetne uganke, ki jih pripeljejo celo do skrinje s skrivnostnim zakladom … Kakšnim, pa izveste v nedeljo ob 8.05 na Prvem programu.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365.

 

Spored radijskih iger med 26. junijem in 2. julijem 2023

Ponedeljek, 26. junij
Radijska igra 22.05 (Ars) – Fran Levstik: Martin Krpan z vrha

Torek, 27. junij
Radijska igra 21.05 (Ars) – Jaka Smerkolj Simoneti: Pesem ptic v drevesnih krošnjah

Sreda, 28. junij
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Zmago Frece, Sonja Strenar, Alen Jelen: Lakota – portretna študija tonskega asistenta Zmaga Freceta (cikel ob 60. obletnici programa Ars)

Četrtek, 29. junij
Radijska igra 22.05 (Ars) – Tanja Mastnak: Na poti v Grčijo

Sobota,1. julij
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Marko Elsner Grošelj: Sin in sinovi

Nedelja, 2. julij
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Alenka Bole Vrabec: Zaklad urnih veveric

Radio Slovenija, Ars