Unima Slovenija, 21. 3. 2010

Pengova nagrada

Programski odbor UNIMA SLOVENIJA se je ob praznovanju Svetovnega dneva lutk 2010 odločil, da podeli 3 Pengovove nagrade za poseben prispevek slovenski lutkovni umetnosti. Pengovova nagrada je kipec kiparja in kreatorja lutk Jožeta Lašiča.

Pengovo nagrado za leto 2010 prejmejo:

1.    BREDA VARL
2.    MATJAŽ LOBODA in
3.    CVETO SEVER

BREDA VARL, arhitektka, oblikovalka lutk, scenografka in kostumografka.. Že med študijem arhitekture je oblikovala lutke in sceno za predstave amaterskih odrov, najbolj opazne za Lutkovno gledališče Kobanci iz Kamnice z lutkami raznih tehnik in inovativnih materialov. V osemdesetih je najprej vodila delavnico in oblikovala lutke za LG Maribor, sedaj pa je direktorica, ki je uspela izboriti izgradnjo novega LG Maribor. Oblikovala je čez 50 celovitih likovnih zasnov za LG Maribor, nekaj za LG Ljubljana, za več pomembnih predstav SNG Maribor, za PDG Nova Gorica ter za avstrijske poklicne skupine.  Za koroške Slovence je likovno opremila blizu 50 lutkovnih in dramskih predstav. Prepoznaven je njen likovni delež pri televizijskih nanizankah Zverinice iz Rezije in Igrajmo se gledališče za TV Slovenija, Mihec Mahec za slovenski program ORF Celovec ter Pravljica o celovškem zmaju za SAT 3. Na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru je predavala lutkarstvo, scenografijo in vizualne komunikacije, vodi seminarje lutkovnega oblikovanja doma in v tujini. Razstavljala je skice in lutke v Mariboru, Ljubljani, Celovcu in Wiesu. Piše tudi strokovne članke in knjige o oblikovanju in izdelavi lutk.  

MATJAŽ LOBODA  že od 1953 sodeluje v Mesnem lutkovnem gledališču, najprej kot recitator in animator marionet,  od 1969, tedaj že LGL, kot umetniški vodja in od 1977 do nedavne upokojitve kot dramaturg in čuvar teatrološkega gradiva. K pisanju za lutkovno gledališče je pritegnil več pomembnih književnikov, Svetlano Makarovič, Franeta Puntarja in vrsto drugih. Tako je prenesel težišče repertoarja na kvalitetna slovenska besedila s sodobno dramaturško strukturo. Režiral je več kot 25 predstav, pretežno v LGL in vpeljal komorne projekte, ko omogočajo sodelovanje igralcev-lutkarjev z občinstvom. Piše in prireja lutkovna besedila ter članke o lutkovni dramaturgiji in zgodovini.  

CVETO SEVER, prvi samostojni lutkar solist pri nas, ustanovitelj Malega lutkovnega gledališča Kranj. Njegove lutkovne predstave temeljijo na igri med lutko in lutkarjem, kjer se prepletajo pripoved, gledališka in lutkovna igra z glasbo in gibom. Kot lutkar solist je odigral po Sloveniji več kot 2500 predstav.

Povezave:                                                                                                         - Pengova nagrada na Geslu

Unima Slovenija, 21. 3. 2010
Poslanica za svetovni dan lutkarstva
Unima Slovenija, 21. 3. 2010
Priložnostne prireditve slovenskih lutkarjev