Mini teater, 15. 10. 2009

Otvoritev novega gledališča Mini teatra

V petek, 23. oktobra 2009, se bo s čajanko ob 10. uri za vse novinarje pričel in kasneje s predstavo za najmlajše Pipi in Melkijad ob 17. uri nadaljeval program slavnostne otvoritve novega gledališča Mini teatra na Križevniški ulici 1 v centru Ljubljane med Križankami, Mestnim muzejem in Zoisovo palačo, s katerim je Ljubljana dobila nov kulturni biser.
:
:

Predstavi za otroke ob 20. uri sledi slavnostna otvoritev gledališča in rezidenčnega centra ter galerije vizualnih umetnosti Mini teatra in odkritje doprsnega kipa francoskega dramatika Bernard Marie Koltèsa.

Po nagovoru predsednika RS gospoda Danila Türka, župana MOL gospoda Zorana Jankovića, ministrice za kulturo RS gospe Majde Širca, ministrice za notranje zadeve gospe Katarine Kresal ter drugih pomembnih podpornikov in predstavnikov Mini teatra (ambasadorka Norveške Nj. Eksc. H. E. Guro Katharina Helwig Vikør v imenu Norveške, Islandije in Lichtenstajna in ambasadorka Francije Nj. Eksc. Nicole Michelangeli), bo sledil ogled stavbe in  kratek umetniški program v novi dvorani Mini teatra, v kateri bodo nastopili igralka Ana Karić z besedilom Jean Genet Querelle de Bresta, igralec Niko Goršič z besedilom Joseph Winklerja, Ko bo nekoč tako daleč, igralec Uroš Kaurin s pismom Bernard Marie Koltèsa, Lettres, operna pevka Milena Morača z arijo iz opere Ime na koncu jezika po Pascalu Quignardu, pevka Ditka Haberl in pevec Zoran Prodanović Prlja, s pesmimi iz predstave Marš po B. M. Koltèsu, baletni plesalec Joseph Bunn ter glasbeniki Andraž Mazi (kitare), Davor Klarič (klaviature), Jošt Drašler (bas) in Sergej Ranđelović (bobni). Režiser prireditve je Ivica Buljan, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar.

Po programu v dvorani bo na ulici pred gledališčem koncert rock skupine LET 3 iz Reke, Hrvaška, ob 22.30 uri pa bo v dvorani gledališka poslastica Mini teatra Macbeth after Shakespeare Heiner Muellerja v režiji Ivice Buljana.

POKLON Z NOVEGA ODRA MINI TEATRA – OTVORITVENI PROGRAM  

10.00 - čajanka za novinarje v novi dvorani B.-M. Koltèsa

17.00 - PIPI IN MELKIJAD v režiji Roberta Waltla z Jurijem Součkom in Andrejem Murencem, vstop prost

20.00 - SLOVESNA OTVORITEV
V preddverju dobrodošlica, otvoritev gledališča, odkritje doprsnega kipa Bernard-Marie Koltèsa kiparja Dejana Kljuna ter odprtje galerije vizualnih umetnosti Mini teatra; sodelovali bodo vizualni umetniki, ki so kot scenografi, fotografi in ilustratorji sodelovali z Robertom Waltlom in Ivico Buljanom (Ivan Kožarić, Laetitia Delafontaine, Gregory Niel, Marko Jakše, Siniša Ilić, Tomo Savić Gecan, Josipa Štefanec, Darij Kreuh, Petar Kuerchner, Miha Fras, Lara Badurina, Ben Cain, Tina Gverović, Vadim Fiškin, Iva Matija Bitanga, Leo Vukelić, Slaven Tolj, Son:DA, NUMEN, 3 LHD, David Fartek, Andrej Mahovič, Daniel Demšar, Urška Boljkovac).
Razstava mini plakatov Mini teatra, ArnoldVuga+.

Program povezuje Pia Zemljič.

Govorniki:
1.      predsednik Republike Slovenije, gospod Danilo Türk
2.      župan Mestne občine Ljubljana, gospod Zoran Janković
3.      ministrica za kulturo, gospa Majda Širca
4.      ministrica za notranje zadeve, gospa Katarina Kresal
5.      veleposlanica Kraljevine Norveške, njena ekscelenca H. E. Guro Katharina Helwig Vikør
6.      veleposlanica Republike Francije, njena ekscelenca Nicole Michelangeli
7.      direktor Mini teatra, Robert Waltl
8.      predsednik Sveta Mini teatra in režiser, Ivica Buljan

Sledil bo ogled hiše in galerije vizualnih umetnosti.

20.30 - Umetniški program v dvorani B.-M. Koltèsa:
- Jean Genet: Querelle de Brest, odlomek v izvedbi igralke Ane Karić (v hrvaščini);
- Joseph Winkler: Ko bo nekoč tako daleč, odlomek v izvedbi igralca Nika Goršiča;
- Bernard-Marie Koltès: Lettres, interpretacija pisma v izvedbi igralca Uroša Kaurina (v francoščini);
- arija iz opere Ime na koncu jezika Mitje Vrhovnika Smrekarja v izvedbi operne pevke Milene Morača;
- pesmi Mitje Vrhovnika Smrekarja iz predstave Marš  I. Buljana po B.-M. Koltèsu v izvedbi pevcev Ditke Haberl in Zorana Prodanovića Prlje;
- plesni baletnega plesalca Josepha Bunna (koreografija Tanja Zgonc);
- pesem Mitje Vrhovnika Smrekarja iz Pasolinijevega Svinjaka I. Buljana v izvedbi Marka Vuksanoviča;
 - nastop glasbenikov Andraža Mazija (kitara), Davorja Klariča (klaviature), Jošta Drašlerja (bas) in Sergeja Ranđelovića (bobni).

Zaradi majhnega števila sedežev v dvorani bo organiziran neposreden prenos na Križevniško ulico.

21.10 - Koktejl, ki ga bo v preddverju gledališča za vabljene goste pripravil častni pokrovitelj, župan MOL g. Zoran Janković.

21.15 - Na ulici pred gledališčem koncert rock skupine LET 3 z Reke, Hrvaška – vstop prost.

22.30 - MACBETH AFTER SHAKESPEARE H. Müllerja v režiji Ivice Buljana in izvedbi Marka Mandića, Milene Zupančič, Polone Vetrih, Jureta Henigmana, Jurija Drevenška, Josa, Stipeta Kostanića, Domna Valiča in Anžeta Zevnika. (Prosimo, da svojo navzočnost obvezno potrdite.)

Ob 19.00 uri vas vabimo k našim sosedom, na otvoritev Galerije Zavoda za Kiparstvo, Križevniška 2.

PREDSTAVITEV MINI TEATRA

Mini teater je osnovan kot poklicno gledališče z dvorano na Ljubljanskem gradu. Ustanovitelj zavoda za izvedbo in promocijo lutkovnih in gledaliških predstav je direktor Robert Waltl.

Mini teater sta leta 1999 osnovala Robert Waltl in Ivica Buljan z namenom, da bi okrepila kreacijo v postdramskem teatru in gledališču za mlado publiko. Mini teater je estetsko usmerjen na tekste avtorjev kot so Bernard-Marie Koltès, Heiner Mueller, Robert Walser, Elfriede Jelinek, Jean Genet, Hervé Guibert, Arthur Rimbaud. Favorizirajo se raziskovalne režijske estetike z režiserji (I. Buljan, A. Anurov, P. Calvario, S. Nordey, R. Waltl, J. Ivanc ... ). Z Mini teatrom sodelujejo izjemni igralci (M. Zupančič, M. Mandić, V. Drolc, A. Karić, S. Bulić, J. Souček ... ) vizualni umetniki  (V. Fiškin, S. Tolj, B. Cain, T. Gverović, SON:da, T. Gotovac ... ), glasbeniki (Mitja Vrhovnik Smrekar, The Beat Fleet, Jose, Ditka Haberl, Dunja Vejzović ... ).

V programu za mlado publiko je posebna pozornost posvečena inovativnim vzgojnim projektom. Koprodukcija »Palčica«, režiserja Roberta Waltla v sodelovanju s Tadejem Fiusom in Darijem Kreuhom, je prva virtualna lutkovna predstava na svetu. Mini teatar letno izvede okoli petsto predstav v Ljubljani, Sloveniji, zamejstvu in na številnih mednarodnih festivalih (v desetih letih je bilo realiziranih sto osemdeset gostovanj na vseh kontinentih). Mini poletje za otroke je festival , ki najmlajši publiki vsako leto prikazuje najboljša lutkovna in komorna gostovanja iz sveta.
S paradoksalnim ciljem, da je elitističen in populističen, ekscentričen in privlačen široki publiki, Mini teater ruši tradicionalne omejitve gledališča in jih potrjuje na domiseln način. V novih prostorih gledališča na Križevniški ulici v Ljubljani, namerava Mini teater delovati na »konceptu razširjenega gledališča« s serijo branja romanov v izvedbi najboljših slovenskih igralcev, koncerti in umetniškimi akcijami.

V desetih letih smo premierno izvedli 58 predstav, ki so doživele več kot 3300 ponovitev, katere si je ogledalo več kot 420.000 obiskovalcev. V predstavah je v desetih letih igralo več kot 130 igralcev, med njimi skoraj vsa vidnejša slovenska gledališka imena in številni gosti iz tujine ter 140 režiserjev, scenografov, komponistov, dramaturgov in ostalih umetniških sodelavcev. Vsako leto pripravljamo tudi mednarodni poletni festival Mini poletje in festival srednjeveške in renesančne glasbe v Ljubljani, številne koncerte, razstave in druge kulturne prireditve na ljubljanskem gradu in v stari Ljubljani.

Doslej smo prejeli 46 nagrad in priznanj na 180 festivalih doma in v tujini.
Gostovali smo na številnih mednarodnih festivalih v Italiji, Španiji, Belgiji, Rusiji, Franciji, Nemčiji, na Danskem, Kubi, Hrvaški, BiH, Srbiji, Črni gori, Iranu, Egiptu, Venezueli, Poljski, Pakistanu, Armeniji, Albaniji, Nizozemski, Franciji, Veliki Britaniji, ZDA, Avstriji, na Madžarskem ... Gostovanja v tujini nakazujejo pomembno vlogo našega gledališča pri sooblikovanju širšega kulturnega prostora. Z našimi predstavami gostujemo seveda tudi po vsej Sloveniji.

Pomemben del naše produkcije zavzemajo tudi sodelovanja z drugimi gledališči in ustanovami v Sloveniji in tujini: Comedie de saint Etienne, TNB Rennes, Cankarjevim domom, SNG Dramo Ljubljana, SNG Maribor, Slovenskim mladinskim gledališčem, Gledališčem Glej, Festivalom Ljubljana, Kulturnim centrom Maribor, Unimo Slovenija, Festivalom Exodos, Hrvaškim narodnim gledališčem I.pl.Zajca Rijeka, ARL Dubrovnik, Novim kazalištem Zagreb, Teatrom ITD, WaxFactory iz New Yorka in številnimi drugimi. Naš uspeh temelji na visoki kakovosti ustvarjenega programa.
To je le nekaj podatkov, ki naše gledališče uvrščajo v sam vrh slovenske kulturne dejavnosti.

NAGRADE IN PRIZNANJA

Za naše delo smo prejeli številne mednarodne in domače nagrade. Skupaj preko 45 nagrad. Želeli bi izpostaviti le najpomembnejše:
- Župančičeva nagrada mesta Ljubljana za leto 2002 Robertu Waltlu za izjemne dosežke na področju kulture
- Nagrada združenja dramskih umetnikov Slovenije Robertu Waltlu v letu 2003 za vlogo princa v predstavi Schneewittchen after party, mono lutkovni predstavi Žabji kralj in Kalif Štrk
- Posebna nagrada žirije 38. Borštnikovega srečanja za predstavo v celoti Schneewittchen after party
- Nagrada 38. Borštnikovega srečanja Veroniki Drolc za naslovno vlogo v predstavi Schneewittchen after party
- Grand prix – nagrada za najboljšo predstavo festivala za Schneewittchen after party na Slovaškem  za leto 2004
- Grand prix – nagrada za najboljšo predstavo v celoti  za Pravljico o carju Saltanu na 3. bienalu lutkovnih ustvarjalcev v Kopru za leto 2005
- Nagrada za najboljšo predstavo v celoti za predstavo Obuti Maček na Festivalu poletni lutkovni pristan 2006 v Mariboru
- Priznanje za marionetno predstavo Začarani štorklji za predstavo v celoti na 12. Reviji lutkovnih gledališč  na Reki, Hrvaška 2007
- Nagrada za najboljšo igralko Nataši Matjašec za vlogo v predstavi Pravljica o carju Saltanu na 12. Svetovnem festivalu lutkovnih gledališč v Pragi, Češka 2008
- Nagrada strokovne žirije na Mednarodnem festivalu Eurofest Slupsk, za predstavo Grdi raček, Poljska 2009
- Nagrada strokovne žirije Bienala slovenske lutkovne umetnosti 2009 za predstavo v celoti, Mizica pogrni se, september 2009

MINI TEATER NA KRIŽEVNIŠKI 1, LJUBLJANA
Mesto Ljubljana se zelo zaveda pomena obstoja našega gledališča, našega kulturnega prispevka na mestni in državni ravni. Zaradi izredno povečanega obsega produkcije smo se odločili, da skupaj z Mestno občino Ljubljana, zgradimo novo gledališče v strogem centru mesta, na eminentni lokaciji na Križevniški ulici 1. Zgradili smo prvo gledališče v samostojni Sloveniji. To je velika pridobitev za programsko delovanje gledališča in tudi za MOL in revitalizacijo tega dela stare Ljubljane. Mesto Ljubljana nam je dalo v trajni najem hišo. Ker samo obnova zgradbe ne bi omogočala gledališke dejavnosti, smo bili prisiljeni objekt popolnoma porušiti in ohraniti samo spomeniško zaščiteno zunanjo lupino, vsa notranjost pa je nova, objekt pa je pridobil tudi novih 200 m2 (skupno zdaj 470 m2), najeli pa smo še dodatne spremljevalne prostore na Križevniški ulici 3 in Križevniški ulici 6. Zdaj je v upravljanju Mini teatra več kot 700 m2 prostorov na Križevniški ulici. Financiranje projekta poteka z lastnimi sredstvi in krediti ter z nepovratnimi sredstvi Norveške, Lihtenštajna in Islandije v okviru Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma, Mestne občine Ljubljana ter s pomočjo donatorjev. Tako bo Ljubljana in Slovenija po mnogih letih dobila novo poklicno gledališče.

MINI TEATER NA LJUBLJANSKEM GRADU
S svojo dvorano na najimenitnejši ljubljanski lokaciji, na  Ljubljanskem gradu, je Mini teater postal pravi center slovenskega izven institucionalnega gledališča ter postal kulturni ambasador Ljubljane in Slovenije v tujini. Poudariti je potrebno, da je Ljubljanski grad najbolje obiskana točka v Ljubljani in okolici.
Mini teater zaradi izražene želje MOL in upravitelja Festivala Ljubljana, še naprej ostaja s svojo dvorano tudi na ljubljanskem gradu, kjer je skupaj nekaj manj kot 200m2 in dvorana za 100 obiskovalcev.