Nagib, 14. 9. 2016

Otvoritev 3. sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder

Po dveh uspešnih sezonah, ki sta mariborsko kulturno ponudbo nadgradili in na področju sodobnih plesnih in širših uprizoritvenih umetnosti prvič v svoji zgodovini vzpostavili tudi repertoarni prikaz vrhunske slovenske in mednarodne neodvisne produkcije, tokrat v društvu Nagib kot uvod v novo sezono pripravljajo prav posebni “otvoritveni jam”, s katerim odpirajo 3. sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti "Nagib na oder".

Obetavno! / Foto: Arhiv Via Negativa

V štirih dneh si bo tako mogoče na Malem odru Narodnega doma ogledati dve predstavi, povabili vas bodo v “podzemni” radijski studio, kjer boste lahko v živo sodelovali pri izvedbi kritiško-teoretskega dogodka, septembrsko druženje pa bodo nato zaključili z okroglo mizo na temo avtorskega dela.

3. sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder” bo v torek, 20. septembra, ob 20. uri, na Malem odru Narodnega doma otvoril projekt OBETAVNO!, v glavnih vlogah z Loupom Abramovicijem (koreograf in performer), Tomažem Gromom (kontrabasist in skladatelj) in Janezom Janšo (režiser in interdisciplinarni umetnik). Projekt Obetavno! je zastavljen kot serija performativnih situacij, ki potekajo po različnih lokacijah v Sloveniji in v mariborski ediciji nas čaka enkratno soočenje treh uveljavljenih slovenskih ustvarjalcev, ki bodo poleg performativnih in glasbenih vložkov na prav poseben način obdelali še teorijo plesa.

Že naslednji dan, v sredo, 21. septembra, ob 19. uri se bo dogajanje preselilo v studijsko okolje, in sicer v Glas Podzemlja na Glavnem trgu, kjer se bo zgodil t. i. ”radijski dogodek”. Gre za nekakšno konceptualno nadgradnjo lanskoletnega sklopa “Nagib na radio”, ki se je odvijal v mediju radijskih oddaj in je bil posvečen refleksiji samih predstav znotraj sezone Nagib.

Letos bo nekoliko predrugačen format baziral na živem dogodku s publiko, hkrati pa bo deloval kot ustvarjanje in predvajanje radijske oddaje z vnaprej pripravljenimi prispevki snovalk Kaje Kraner, Katje Kosi in Alje Lobnik ter pogovornim delom, ki ga bodo skušali v živo zvočno nadgraditi v sodelovanju z različnimi glasbeniki in oblikovalci zvoka. Dogodek bo občinstvo lahko spremljalo tako z vidika klasične radijske oddaje, ki se bo v živo predvajala na ferkvencah Glas Podzemlja, kot tudi z vidika klasičnega dogodka, ki se ga bo publika lahko udeležila v omenjenem studiu “mariborskega podzemlja” in pri tem tudi aktivno sodelovala.

Oddaje in celotni radijski dogodki ne bodo usmerjeni le k premisleku specifičnih produkcij letošnje 3. sezone “Nagiba na oder”, marveč skozi njih še kontekst, zgodovina in problemi tovrstnih praks, kjer bodo primerjali produkcijske načine dela, metodologije, kako in zakaj so neke prakse vzniknile, pod katerimi pogoji in kakšen, če sploh kakšen, je bil njihov politični zastavek.

V četrtek, 22. septembra, ob 20. uri bo sledila (ponovna) ponovitev gledališkega eksperimenta Generacije, predstave, ki je prvotno nastala v produkciji prvega odra Prve gimnazije Maribor pod režijsko taktirko Tina Grabnarja in bila kasneje umaknjena s programa. Dijaki prve gimnazije Maribor (Ajda Godec, Kim Godec, Žiga Hrena, Luka Kuhta in Eneja Urnaut) so v tek spravili neustrašni govor zoper starše, politike, babice in dedke, policaje, delavce in profesorje in s tem zadeli ob sam vrh šole. Projekt Generacije je na festivalu Vizije prejel glavno nagrado za najboljšo predstavo. 

Za zaključek bo v petek, 23. septembra, ob 17. uri v prostorih Pekarne in času Festivala mladi Maribor, MKC, organizirana še diskusija, ki bo skušala načeti in odpreti razmerja med produkcijskimi in avtorskimi pravicami, se seznaniti z zagatami in dolžnostmi, premleti težave o avtorskih pravicah posameznih umetniških snovalcev in snovalk, ki delujejo zlasti znotraj izveninstitucionalne sodobne uprizoritvene umetnosti. Gostje omizja bodo odvetnica Urša Chitrakar, režiser Tin Grabnar, intermedijska umetnica Alenka Pirman in kritičarka Alja Lobnik.

Povezani dogodki