STA, 14. 7. 2010

Othello za začetek Splitskega poletja

S premiero Verdijeve opere Othello na Prokurativah se bo drevi začelo 56. splitsko poletje, ki bo v mesecu dni ponudilo 34 dogodkov - opernih, dramskih in baletnih predstav, koncertov, filmov in likovnih razstav ter tri premierne uprizoritve lastnih produkcij. Festival bo odprl hrvaški predsednik Ivo Josipović.
:
:

 

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal ravnatelj Splitskega poletja Milan Štrljić, bo poletna gledališka sezona letos stala nekoliko manj kot lani, in sicer 5,5 milijona kun (685.000 evrov). "Privarčevali smo na račun koprodukcij in dobre organizacije," je dejal Štrljić.

Verdijev Othello je nastal v koprodukciji s tržaškim Gledališčem Verdi. Pod taktirko maestra Nikše Bareze in v režiji Giulia Ciabattija bo v naslovni vlogi nastopil prvak opere Bolšoj teatra Badri Maisuradze, vlogo Desdemone je prevzela prvakinja splitskega HNK Valentina Fijačko.

Obiskovalci Splitskega poletja bodo letos lahko videli tudi opero Ero z onega sveta, ki je nastala kot ploid sodelovanja književnika Milana Begovića in skladatelja Jakova Gotovca. Leta 1935 je bila praizvedena v Zagrebu in od tedaj je del železnega repertoarja hrvaških opernih hiš. Videli bodo lahko tudi opereto Splitski akvarel Iva Tijardovića.

Na programu festivala je še praizvedba drame Ivana Kovačića "Smij i suze starega Splita", ki bo 20. julija. Dramski program bo poleg premierne uprizoritve festivalske produkcije ponudil še reprizi dveh predstav, ki sta prav tako festivalski produkciji, to sta "Moje dijete" in "Ribarske svađe".

Ravnateljica baleta splitskega HNK Almira Osmanagić je napovedala baletno predstavo Dotik svetovno poznanega koreografa Ramija Be'era in poudarila, da je v njej veliko plesa ter scenskih učinkov.

Ljubitelji filma pa se lahko veselijo sodelovanja s filmskim festivalom v Pulju, saj bodo lahko videli tako domače kot tuje filme s festivala.

Split, Splitsko poletje