STA, 10. 6. 2015

Osmi Klovnbuf posvečen novim pristopom klovnovskega gledališča

Ljubljano bo med 16. in 21. junijem zajelo dogajanje 8. mednarodnega festivala sodobne klovnade in novega cirkusa Klovnbuf, ki bo med drugim ponudil vpogled na področje sodobnega cirkusa. Letos bosta po besedah umetniške vodje Natalie Sultanove poudarka dva - združevanje ustvarjalcev in raziskovanje novih pristopov znotraj klovnovskega gledališča.
:
:

Foto: Mitja Ličen

Na Klovnbufu bodo obiskovalci lahko srečali prodajalca sladoleda, ki ni povsem v stiku z realnostjo, boksarja, ki bo vabil v ring, pomorščakinji in ribo, ruskega, ameriškega in nemškega pilota, vrsto žonglerjev, malce iracionalno kraljevsko žirafo, skupino francoskih gibalcev, ki tvegajo preko meje razumnega ter cirkusante in klovne iz Slovenije in tujine, je na novinarski konferenci povedala Brigita Dane, članica Zavoda Bufeto, ki je izvršni producent festivala.

Po besedah Sultanove s festivalom ponujajo celovit zrežiran gledališki dogodek, s katerim želijo cirkuško umetnost umestiti v sodobni urbani prostor. Kot je poudarila, tovrstna umetnost govori univerzalen jezik, namenjen vsem starostnim in socialnim skupinam, ki pa kljub temu ni preprost.

Festivalske predstave bodo med drugim na ogled v KUD France Prešeren in v Slovenskem mladinskem gledališču, večina nastopov pa bo v mestnem središču. Tako bodo 18. junija v okviru Cirkuškega kabareta v KUD France Prešeren nastopili diplomanti francoske šole Le Lido - Centre des arts du cirque de Toulouse, Triko cirkus teatar s Hrvaške in slovenski umetniki iz Zavoda Bufeto, iz Fourklora ter Andrej Tomše in Dana Auguštin. Dan pozneje se bodo na istem prizorišču v okviru klovnovskega kabareta predstavili še Fraser Hooper z Nove Zelandije, Cirkusfera: Ivana Koraksić iz Srbije ter slovenski ustvarjalci Za crknt, Tomše in Anja Bezlova.

Slovensko mladinsko gledališče bo 21. junija gostilo dansko predstavo Pismo z italijanskim umetnikom Paolom Nanijem, Novi in Mestni trg pa številne predstave tujih umetnikov. Na različnih ljubljanskih prizoriščih bodo na ogled intervencije v javni prostor, ki jih bo Zavod Bufeto tudi letos pripravil skupaj z estonskimi gosti iz Theatra Korolevski Giraffe. V mestnem jedru pa bodo v okviru projekta Urbani cirkus nastopili tudi diplomanti cirkuške šole Le Lido.

V okviru Klovnbufovega laboratorija bo v Dijaškem domu Ivana Cankarja potekal dvodnevni masterclass Psihologija klovna, ki ga bo vodil priznani ameriški umetnik in predavatelj David Shiner, v KUD France Prešeren pa bodo pripravili cirkuško delavnico Antipode: žongliranje z nogami s predavateljico Nato Galkina ter okroglo mizo na temo sodobne klovnade in klovnovskega gledališča. Gostje bodo Shiner, Hooper in Stanislav Vaarki.

V soboto, 20. junija, se bo Klovnbuf s predstavo Riba v izvedbi Teatra PolPet pridružil praznovanju svetovnega dneva žongliranja, 22. junija pa se bo festivalsko dogajanje s Klovnbufovo karavano selilo še v druge kraje: Maribor, Celje in Mursko Soboto ter se sklenilo v začetku julija na Obali, je še povedala Danetova.