STA, 1. 12. 2014

Oliver Reese bo leta 2017 prevzel vodenje Berliner Ensemble

Oliver Reese, intendant gledališča Schauspiel Frankfurt, bo prevzel vodenje Berliner Ensemble in na tem mestu nasledil Clausa Peymanna. Novico je danes sporočil berlinski župan Klaus Wowereit. Resse bo vodenje Berliner Ensemble prevzel 1. avgusta 2017. Peymann omenjeno gledališče vodi od leta 1999.
:
:

Berliner Ensemble / Foto: Wikimedia Commons

Kot je še povedal Wowereit, je Peymanna, ki je imel pogodbo do leta 2016, zaprosil za enoletno podaljšanje pogodbe. Reesejeva pogodba bo sprva sklenjena za pet let, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Resse je ob imenovanju povedal, da želi iz Berliner Ensemble narediti gledališče današnjega časa. Zato se bo razgledal za mednarodnimi avtorji. "Človek morda gledališko predstavo doživeti kot nov, zelo napet film," je dejal Reese. Član vodstvene ekipe Berliner Ensemble naj bi v prihodnosti postal tudi dramatik Moritz Rinke.

Leta 1964 rojeni Reese je deloval v gledališču Münchener Kammerspiele, düsseldorfskem gledališču Schauspielhaus in Bavarskem državnem gledališču. Leta 1991 je postal glavni dramaturg v Ulmu, od leta 1994 do 2001 je bil sočasno dramaturg v berlinskem gledališču Maksim Gorki.

Berliner Ensemble