SiGledal, 7. 11. 2014

Odzivi na pismo Sebastijana Horvata kritičarki Zali Dobovšek

Gledališka kritičarka Zala Dobovšek je od režiserja Sebastijana Horvata dobila elektronsko pošto, v katerem se je soavtor gledališke predstave "Igra o antikristu" na neprimeren način odzval na njeno oceno predstave, ki je bila 28. oktobra objavljena na Radiu Študent.
:
:

Igra o antikristu - Oratorij po mariborski nadškofiji / Foto: Nada Žgank

V javnem pismu so se na vsebino omenjenega elektronskega sporočila najprej odzvali na Radiu Študent, kjer so v izjavi za javnost zapisali: "Na Radiu Študent smo se le redko primorani javno oglasiti in opozoriti na pritiske ter grožnje s fizičnim nasiljem, ki so ga bili zaradi opravljanja novinarskega dela deležni člani in članice Uredništva RŠ. Toda ob prepovedi nadaljnjega obiskovanja predstav in grožnjah s fizičnim nasiljem, ki jih je zaradi v etru in na spletni strani Radia Študent 28. 10. 2014 v oddaji Teater v eter objavljene recenzije gledališke predstave Igra o antikristu v produkciji Zavoda Maska Ljubljana in koprodukciji Cankarjevega doma, Slovenske filharmonije, Lutkovnega gledališča Ljubljana, KUD Borza in Narodnega doma Maribor na svoj elektronski naslov od režiserja in soavtorja predstave Sebastijana Horvata prejela kritičarka in sodelavka Redakcije za kulturo in humanistične vede RŠ Zala Dobovšek, ne moremo in ne bomo molčali.

Recenzija gledališke predstave Igra o antikristu avtorice Zale Dobovšek je zainteresirani javnosti še naprej na voljo na: http://radiostudent.si/kultura/teater-v-eter/igra-o-antikristu-oratorij-po-mariborski-nad%C5%A1kofiji

Ne glede na to, kaj si Sebastijan Horvat osebno misli o mediju, kot je Radio Študent, ki sicer je produkcijo predstave Igra o antikristu podprl tako z brezplačnimi predvajanji oglasa kot z arhivskim audio gradivom Aktualno-politične redakcije in Redakcije za kulturo in humanistične vede, in kaj si osebno misli o utemeljenosti kritik Redakcije za kulturo in humanistične vede ter Zale Dobovšek osebno, pa se ne tokrat naslovljena in ne katerikoli drugi sodelavec Uredništva RŠ ne zdaj in ne v prihodnje ne bo ustrašil prepovedi obiskovanja predstav in pisanja o njih ter celo groženj s fizičnim nasiljem - v katerih lahko zaznamo elemente kaznivega dejanja – kot jih je v elektronskem sporočilu avtorici recenzije poslal Sebastijan Horvat:

»Dajva rečt zelo preprosto: nočem te več videt na svojih predstavah in prepovedujem ti, da še kadarkoli pišeš o mojih predstavah. Ne razumem, zakaj imajo ljudje takšno slast pisat o stvareh, ki jih ne marajo? Namreč, tako kot si ti oklofutala našo predstavo, tako se lahko zgodi, da te oklofutam jaz, če mi še kdaj prideš preblizu

Kot te dni ugotavljajo v Društvu novinarjev Slovenije in številnih medijskih hišah pri nas je svobode javne besede in avtonomije novinarskega poklica na Slovenskem vsak dan manj. Toda takšno stanje se bo v Republiki Sloveniji samo nadaljevalo, če v širši javnosti in družbi ne zavzamemo odločnega stališča zoper vsake še najmanjše poskuse pritiskov in groženj s fizičnim nasiljem, kot se jih je v tem primeru poslužil režiser in soavtor gledališke predstave Igra o antikristu, član umetniškega kolektiva Was ist Maribor? in izredni profesor za področje gledališka in radijska režija Akademije za gledališče, radio, film in televizijo na Univerzi v Ljubljani Sebastijan Horvat.

Zato od Sebastijana Horvata pričakujemo javno opravičilo sodelavki Redakcije za kulturo in humanistične vede ter recenzentki gledališke predstave Igra o antikristu Zali Dobovšek. Prav tako pričakujemo, da se bodo od izjav Sebastijana Horvata ogradili producenti in koproducenti predstave ter da se bosta z ustreznima izjavama v bran novinarske neodvisnosti in svobode javne besede tokrat še na Radiu Študent odzvale tudi obe stanovski organizaciji Društvo novinarjev Slovenije in Društvo gledaliških kritikov Slovenije."

Odzvali so se tudi na Društvu gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije ter podali sledečo izjavo: "Na Društvu gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije odločno obsojamo kakršne koli pritiske na delo kritikov in kritičark, še posebej ostro pa obsojamo grožnje z morebitnim fizičnim nasiljem, ki so - ali bi vsaj morale biti - v sodobni civilizirani družbi nedopustne, pa četudi v na pol zasebni korespondenci (ki pa se je nanašala na javno delovanje kritičarke in ustvarjalcev predstave). Žal nam je, da nizek, brutalen in nekultiviran govor prodira tudi v umetniške vrste, v konkretnem primeru pa nas še dodatno žalosti to, da Sebastijan Horvat ni le gledališki režiser, ampak tudi profesor na AGRFT - in bi se moral kot tak še toliko bolj zavedati pomena in vloge kritike v celoti umetniškega ustvarjanja, predvsem pa absurdnosti takšne reakcije ustvarjalcev. Navsezadnje pa so grožnje in poskusi prepovedovanja opravljanja poklica zgolj zaradi nevšečne kritike približno enako primerni kakor kakršen koli pritisk na ustvarjalce predstave v času študija, se pravi - sploh ne."

Medtem se je z izjavo za javnost oglasil tudi režiser Sebastijan Horvat: "Moja reakcija na kritiko Zale Dobovšek je bila emotivna in impulzivna. Če nekdo na tak neposreden, žaljiv in podcenjujoč način oceni tebe kot neumnega in strahopetnega, človek pač na isti način reagira. Ne opravičujem svojih dejanj, ampak  tudi jaz imam odnos do svojega dela. Zadnji stavek, ki ga vsi mediji razumejo kot fizično grožnjo, ni bil mišljen na tak način: »tako kot si ti oklofutala našo predstavo, tako se lahko zgodi, da te oklofutam jaz«. Torej z istimi sredstvi kot ona, tudi jaz!  Če je Zala Dobovšek ta stavek razumela kot fizično grožnjo, se ji javno opravičujem in jo odvezujem vsega strahu, ki ga je morala pretrpeti ob tem zapisu. Moram jasno povedati, da nisem ravno ponosen na to svojo izjavo, ki me v nekem aspektu kaže tudi kot čustvenega osebka, ki ga stvari in izrečene sodbe tudi prizadanejo, nikakor pa s tem nisem hotel zaničevati svobodo novinarske avtonomnosti, česar me obtožuje Radio Študent! Nisem si želel takšnega fokusa ob projektu Igra o Antikristu in za odvrnitev pozornosti od teme in vsebine o kateri bi se morali pogovarjati, prevzemam vso odgovornost."

 
Povezava: