Oliver Frljić, 1. 3. 2017

Odprto pismo Oliverja Frljića Jean-Claudu Junckerju

Objavljamo odprto pismo ob napadih na Frljićevo predstavo Kletve v Gledališču Powszechny:
:
:

Protesti pred Gledališčem Powszechny v Varšavi / Foto: Teatr Powszechny

Spoštovani gospod Juncker!

Kot režiser predstave Kletev, ki je premiero doživela 18. februarja 2017 v Gledališču Powszechny v Varšavi, vam pišem, da bi vas obvestil o medijski kampanji, ki jo je sprožila poljska nacionalna televizija in je povzročila množično histerijo ter ogrozila varnost igralcev v predstavi in njenih producentov.

21. februarja je poljska nacionalna televizija na svoji spletni strani objavila prispevek, opremljen z nezakonito posnetimi videoposnetki delov predstave. Odlomki so iztrgani iz konteksta, besedilo, ki jih spremlja, pa je zavajajoče, napisano z jasno namero javno stigmatizirati igralce, producente in avtorje predstave.

Odtlej so gledališče in igralci izpostavljeni hudemu medijskemu nasilju in sovražnemu govoru, ki ga vzpodbujajo nekateri člani vladajoče desničarske stranke Zakon in pravičnost in Katoliška cerkev. Gledališče Powszechny skuša zavarovati igralce v predstavi, vendar v položaju, ko mediji, ki jih nadzoruje vlada, še kar naprej povzročajo množično histerijo, ne more narediti veliko.

Na tem mestu ne morem našteti vseh napadov in blatenja, ki so se v zadnjih nekaj dneh zgodili v tem kontekstu. Gre za jasno kršenje človekovih pravic in napad na svobodo govora. Ker je Poljska članica Evropske unije, je celoten primer tudi stvar evropskih institucij, namenjenih varovanju človekovih pravic. Če poljske institucije in politični predstavniki ne zmorejo zagotoviti spoštovanja osnovnih človekovih pravic in svobode govora, bi bilo nujno slišati tudi glas predstavnikov EU. Odsotnost tega glasu bi lahko pomenila odobravanje celotne situacije in podporo tistim, ki so sprožili in orkestrirali to sramotno kampanjo proti igralcem, avtorjem in producentom predstave.

O primeru vas bom še naprej obveščal. Upam, da Evropska unija in njeni predstavniki ne bodo dopustili takšnih kršitev svobode govora in človekovih pravic v eni svojih držav članic.

S spoštovanjem

Oliver Frljić, režiser

Oliver Frljić

Oliver Frljić, 15. 3. 2012
Dragi gledalec ...
Oliver Frljić, 21. 10. 2019
Izjava Oliverja Frljića