SiGledal, 11. 5. 2023

Odprte prijave za poletno šolo scenaristike v Bolgariji

Letošnja poletna rezidenca scenaristike, ki jo organizira Arte Urbana Collectif, bo potekala med 21. in 30. julijem v Bolgariji in bo posvečena temi Mountain's secrets (Skrivnosti gore). Ponudila bo poglobljeno izkušnjo učenja ter enkratno kombinacijo poletne šole, kreativne avanture in podeželskega umika. Rok za prijavo je 15. maj.
:
:

Foto: Pixabay

Sodelujoči bodo na rezidenci pridobili globoko in praktično razumevanje umetnosti pripovedovanja zgodb. Spoznali bodo, kako ustvariti prepričljive like, kako zgraditi osupljive zgodbene svetove ter kako s pomočjo razburljivih elementov zgodbe pridobiti in obdržati bralčevo ter gledalčevo pozornost. Sodelujoči se bodo posvetili vznemirljivim temam kot so interaktivno in potopitveno pripovedovanje zgodb, oblikovanje igre in izkustev, oblikovanje avanture ter živa igra vlog. 

V okviru teme Mountain's Secrets (Skrivnosti gore) bo letošnja poletna rezidenca posvečena žanroma srhljivke in misterija. Oba žanra ponujata občutek navdušenja in suspenza, ki bralca in gledalca zabava in ga angažira. Pogosto obravnavata globoke teme in ponujata zgodbe, ki bogatijo in dajo misliti. Bralca in gledalca pogosto stimulirata tako, da od njega zahtevata kritično mišljenje in reševanje ugank. Oba žanra omogočata tudi pobeg od vsakdanjega stresa in možnost potopitve v nove osupljive svetove. 

Mentorji na letošnji rezidenci bodo: Dimitar Uzunov (Bolgarija/Francija), Anton Bonnici (Francija), Rhianna Ilube (Velika Britanija), Tassos Stevens (Velika Britanija) in David Bassuk (ZDA). 

Poletna šola scenaristike je namenjena kreativnim umom z vsega sveta. Posebej je ustvarjena za kreativne ustvarjalce vsebin, pisatelje, oblikovalce iger, gledališke in filmske ustvarjalce ter vse, ki se smatrajo za kreativne osebe. Prinaša kreativno spodbudo ter transformativno izkušnjo učenja, kreative in izmenjave. 

Rezidenca bo potekala v gorski vasici Dolen, ki velja za eno izmed najlepših vasic v Bolgariji. Dolen, ki se nahaja globoko v Rodopih, slovi po svojih starih tradicionalnih hišah, ki so mu prinesle status nacionalnega arhitekturnega rezervata. Rodopi so ena izmed najbolj neokrnjenih regij Bolgarije. Legenda pravi, da naj bi bilo to gorsko področje dom mitološkega pevca Orfeja. Dolen je bil pred kratkim zabeležen tudi kot del UNESCO-ve kulturne dediščine.  

Prijave na rezidenco so odprte do 15. maja 2023. Število mest je omejeno na dvajset, zato je priporočljiva čim hitrejša prijava. 

Prijava na rezidenco je možna na tej povezavi: https://arteurbanacollectif.com/en/events/2023-mountains-secrets/

Mountain's Secrets, Dolen, Bolgarija, Arte Urbana Collectif, Summer Scriptwriting Base

Irina Lešnik, SiGledal, 25. 3. 2011
Koreografija – »gibanje, duša, ljubezen«
Maruša Mugerli Lavrenčič/SiGledal, 17. 7. 2023
Digitalne razstave na portalu SiGledal
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 21. 4. 2019
Radijske igre na portalu SiGledal