STA, 2. 4. 2016

Objavljeno vabilo k predlaganju kandidatov za Prešernove nagrade

V Uradnem listu je objavljeno vabilo k predlaganju kandidatov za Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada. Vsako leto se lahko podelita največ dve Prešernovi nagradi in največ šest nagrad Prešernovega sklada. Predloge bo upravni odbor (UO) Prešernovega sklada sprejemal do vključno 15. septembra.

Foto: Freeimages

Prešernovo nagrado lahko prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki ali svojim življenjskim delom trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico.

Nagrado Prešernovega sklada lahko prejmejo ustvarjalci za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih dveh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice.

Kandidate za Prešernovo in nagrade sklada lahko predlagajo posamezniki in pravne osebe.

Predlog za nagrado mora vsebovati natančne podatke o kandidatu in delu, zaradi katerega je predlagan, ter vrsto nagrade. Biti mora izčrpno utemeljen in ustrezno dokumentiran.

Iz njega morajo biti razvidni opredelitev za vrsto nagrade; opredelitev življenjskega opusa ali umetniških del, predlaganih za nagrado, z izčrpnim opisom; utemeljitev pomena umetniškega prispevka za slovensko in mednarodno kulturno okolje; kratek življenjepis in seznam pomembnejših del oziroma stvaritev predlaganega ustvarjalca.

UO Prešernovega sklada predloge sprejema na naslovu Ministrstvo za kulturo, Prešernov sklad, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana.

Sklep o vabilu za predlaganje kandidatov je UO Prešernovega sklada sprejel 11. marca na zadnji seji v sestavi, ki jo je vodil Janez Bogataj. Nov UO sklada za prihodnji štiriletni mandat naj bi bil imenovan do začetka poletja.

Prešernova nagrada, Nagrada Prešernovega sklada