STA, 26. 1. 2023

Objavljen razpis za nagrado skupine OHO

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je objavil razpis za nagrado skupine OHO za letošnje leto. Nagrado podeljujejo vizualnim umetnicam in umetnikom v Sloveniji do 40. leta starosti. Razpis je odprt do 10. marca.
:
:

Foto: Pixabay

Razpis je odprt za umetnice in umetnike, ki delujejo na področju sodobne vizualne umetnosti v medijih risbe, slikarstva, kiparstva, instalacije, videa, novih medijev in performansa, so sporočili iz zavoda. Na natečaj se lahko prijavijo sami, lahko pa jih prijavijo institucije ali posamezniki.

Prispele prijave bo pregledala strokovna žirija in izbrala štiri nominirance, ki se bodo predstavili z novimi ali nerazstavljenimi deli maja letos na skupni razstavi v Galeriji P74 v Ljubljani. Med njimi bo nato razglasila dobitnika, ki bo nagrajen z dvomesečnim umetniškim rezidenčnim bivanjem v New Yorku in samostojno razstavo v galeriji.

Nagrada skupine OHO je osrednja nacionalna nagrada za mlade vizualne umetnike v Sloveniji. Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. jo je ustanovil leta 2005 in jo poimenoval po vodilni neoavantgardni skupini, ki je delovala v poznih 60. letih prejšnjega stoletja.

Nagrado podeljujejo za kvalitetno in inovativno umetniško delo, ki je nastalo v zadnjih dveh letih. Nazadnje jo je prejela Đejmi Hadrović za video esej Nena, ki črpa navdih iz razpada Jugoslavije in grozot vojne, ki so sledile.

Nagrada skupine OHO, OHO