STA, 14. 4. 2023

Objavljen javni poziv k podaji predlogov za podelitev Prešernovih nagrad

Upravni odbor Prešernovega sklada je objavil javni poziv k podaji predlogov za podelitev najvišjih priznanj države za dosežke na področju umetnosti, Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada v letu 2024. Rok za podajo predlogov je 15. september.
:
:

Foto: ZDUS, A.JE

Prešernova nagrada se lahko podeli ustvarjalki oziroma ustvarjalcu, ki je s svojimi vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico. Ustvarjalec jo lahko prejme le enkrat.

Nagrada Prešernovega sklada se lahko podeli ustvarjalki oziroma ustvarjalcu za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo nagrad in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice. V to obdobje se šteje obdobje treh let pred iztekom roka javnega poziva za predlaganje kandidatov za podelitev nagrad.

Vsako leto se lahko podelita največ dve Prešernovi nagradi in največ šest nagrad Prešernovega sklada.

Kandidate za Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada lahko predlagajo pravne osebe s področja kulture in fizične osebe.

Javni poziv je bil 7. aprila objavljen v uradnem listu, piše na spletni strani ministrstva za kulturo.

Letos sta Prešernovi nagradi prejela multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič. Skladove nagrade so prejeli pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj Drago Ivanuša, pianist Aleksander Gadžijev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar ter arhitekturni atelje Medprostor.

Prešernova nagrada, Nagrada Prešernovega sklada