STA, 28. 11. 2020

Obalne kulturne ustanove so se uspešno prilagodile na epidemijo

Marsikatera obalna kulturna ustanova se je s selitvijo na splet uspešno prilagodila na drugi val novega koronavirusa. V Gledališču Koper so pripravili predstave za odrasle in pogovore z igralci prek spleta, v zadnjih dneh pa se osredotočajo na mlajšo publiko. Tudi koprska knjižnica je literarne večere in razstave preselila na splet.
:
:

Foto: Arhiv ZDUS

Izkušnje iz prvega vala epidemije so zdaj prišle zelo prav, so povedali v Gledališču Koper: "Ob drugem zaprtju smo takoj vedeli, kaj moramo storiti in v katero smer bomo šli."

Tako so se odločili igrati predstave v živo prek spleta. Najprej so "streamali" pet predstav za odraslo publiko. Po predstavah, ki so jih prenašali na svojem kanalu YouTube, so sledili še pogovori z igralci, na ta način pa so virtualno praznovali 20-letnico gledališča. Tako predstave kot pogovoru bodo kmalu na voljo na Televiziji Koper.

V zadnjih dneh se v gledališču osredotočajo predvsem na mlajšo publiko. Nekoliko so predelali kultni Skok v pravljico z Igorjem Štamulakom, tako da vsako soboto dopoldan neposredno iz velike dvorane prenašajo predstavo za otroke, ki je tudi interaktivna, saj lahko otroci v živo pokličejo ali pošljejo pisma in risbe. Za ogled predstave je potreben nakup virtualne vstopnice, Skok v pravljico pa igrajo tudi zaključeno za šole.

Kot pri prvem zaprtju nadaljujejo z branjem proze in poezije za otroke in mladino, zadnja novost pa bo nekakšna zvočna knjiga za starejšo publiko, ki jo bo bral Rok Matek.

Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper med drugim valom epidemije ob striktni prilagoditvi vladnim ukrepom in priporočilom NIJZ niso nikoli zaprli, pojasnil njen direktor David Runco.

Prost dostop do gradiva trenutno sicer ni možen, zato pa izvajajo skorajda vse knjižnične storitve, od izposoje in vračil gradiva, do prireditev. Razlika je le v tem, da so literarne večere, razstave in druge prireditve preselili na splet, knjige pa izposojajo brezstično. Vsem, ki ne živijo v Kopru, so ukinili tudi morebitne zamudnine, saj gradiva zaradi omejitev prehoda med občinami težko vračajo.

Ker obratujejo v razmerah, ki se lahko hitro spremenijo, imajo sicer vnaprej pripravljenih več možnih scenarijev delovanja. V tem trenutku sta do nadaljnjega zaprti le enoti Semedela in Markovec.

Runco je med odmevnejšimi virtualnimi prireditvami njihove ustanove izpostavil razstavi Glass Room in tisto ob 25-letnici delovanja Hospica, prebiranje Rodarijevih pravljic v živo prek njihove Facebook strani, ter predstavitev knjige Zorana Predina Mongolske pege. Te dni se je poleg tega zaključil tudi projekt Primorci beremo, v okviru katerega bodo prek zooma pripravili dva dogodka.

Sicer pa so v Kopru na splet preselili še druge storitve, kot so interaktivni tečaji in spletni vpisi, svoje uporabnike pa vabijo tudi k obisku virtualne knjižnice, kjer so zbrani elektronski viri, ki jih kupujejo in gradijo za različne ciljne skupine.

Po informacijah direktorja se je uporaba teh virov od marca močno povečala. "Izposoja elektronskih knjig se je denimo potrojila in v zadnjem času še narašča. Je pa v zadnjem mesecu močno narasla tudi izposoja fizičnih knjig," je dodal. Ob tem se jim pridružuje vse več mladih, ki vsebine preko spletnih platform zaznavajo kot izjemno zanimive. Pred kratkim so denimo ustvarili uradni Instagram profil knjižnice, kjer na interaktiven in zanimiv način uporabnike obveščajo o svojem delovanju, dogodkih in novostih.

Tudi v Gledališču Koper opažajo, da so se njihovi uporabniki prilagodili na nove razmere. Gledalci tako razumejo, da so predstave, ki jih prenašajo v živo, nekakšen hibrid med gledališčem in televizijo oz. videom. V povprečju je predstave spremljalo po 50 ljudi.

Če igralci z nastopanjem pred kamero nimajo težav, pa so bili pred največjim izzivom v tehniki. Sprva so si v gledališču nekajkrat pomagali z zunanjimi sodelavci, ki se ukvarjajo z video produkcijo, a so se že v startu odločili, da bodo tudi to delali sami. Potrebno je bilo nabaviti opremo, jo osvojiti in znati uporabljati, nato pa je tu še izvedba v živo, a je tehnična služba svoje delo opravila z odliko.

Tudi gledališčniki opažajo, da jim prenašanje predstav prek spleta omogoča doseganje nove publike: "Sedaj nas lahko spremljajo na vseh koncih Slovenije, saj obisk gledališča ni potreben. Novo publiko opažamo zlasti pri predstavah za otroke."

Kljub trenutni negotovosti so v Gledališču Koper odločeni, da bodo tudi v letu 2021 izpeljali Primorski poletni festival. Že letos so namreč s pripravo več kot 60 dogodkov kljub omejitvam dokazali, da se da uspešno delati.

Zato pa v gledališču opozarjajo, da je izpad dohodka iz naslova prodaje kart ogromen, hkrati pa so tu dodatni stroški, ki nastajajo z neposrednim prenosom predstav. K sreči jim je koprska mestna občina v teh razmerah zagotovila sredstva za nemoteno delovanje.

Gledališče Koper