STA, 19. 8. 2021

Ob začetku Rimskih iger na Ptuju odprtje rimskega gledališča

Na Ptuju se danes začenjajo 14. Rimske igre, s katerimi se najstarejše slovensko mesto za nekaj dni vrne v čase rimske Poetovie. Ob tem bodo odprli najnovejšo pridobitev, Rimski teater, ki sprejme skoraj 800 gledalcev.

Foto: Pixabay

Več sto udeležencev iz šestih držav bo v štirih dneh predstavilo življenje in običaje v starem Rimu. Nocoj bodo začeli z odprtjem gledališča v Rimskem kampu Poetovio, kjer bo tudi v prihodnjih dneh osrednje dogajanje v taboru. "S tem dobivamo osrednji prostor, na katerem bomo lahko predstavljali skupine," je povedal predsednik Društva Poetovio LXIX Andrej Klasinc.

V soboto dopoldne bo povorka po ptujskih ulicah, v nedeljo popoldne pa bo zaključek s posvetitvijo glavnega stebra za prihodnje Rimske igre.

Tako kot lani bo tudi letos program Rimskih iger prilagojen veljavnim ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Sobotna povorka ne bo v obliki zgoščene kolone gladiatorjev, legionarjev, senatorjev, vestalk in drugih rimskih likov, ampak se bodo posamezni nastopajoči pomešali med obiskovalce v središču mesta. Rimski kamp Poetovio si bodo lahko obiskovalci ogledali v soboto popoldan in v nedeljo.

Z Rimskimi igrami obujajo spomine na čase pred 2000 leti, ko je bil Ptuj oziroma Poetovio mogočno mesto. Najprej je bil ključna vojaška postojanka, pozneje pa pomembno trgovsko in obrtno mesto z več kot 40.000 prebivalci.

Rimske igre