LGL, 20. 3. 2014

Ob Svetovnem dnevu lutk se vrača revija Lutka

Praznovanju ob svetovnem dnevu lutk in lutkovne umetnosti, ki ga obeležujemo v petek, 21. marca, se pridružuje tudi Lutkovno gledališče Ljubljana, ki je aktiven član mednarodne zveze lutkarjev UNIMA, pobudnika praznovanja.
:
:

V pričakovanju velike razstave 100 let slovenske lutkovne umetnosti / Foto: Janina Žagar

Svetovnemu dnevu lutk se bodo v LGL še posebej ponosno poklonili z izidom revije za lutkovno umetnost in gledališče animiranih form, LUTKA. Revija, ki je prvič izšla leta 1966, se po 13-letnem premoru vrača med ljubitelje lutkovnega gledališča, tokrat pod uredniško taktirko Ajde Rooss, umetniške vodje LGL. Revija je nastala v sodelovanju s slovenskima združenjema UNIMA in ULU, Ustanovo lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

LUTKA se vrača med bralce na pobudo Lutkovnega gledališča Ljubljana, njena prva številka pa je nastala s finančno podporo Javne agencije za knjigo ter evropskega projekta EPKE (European Puppetry Knowledge Exchange), ki povezuje lutkovne tehnologe različnih evropskih lutkovnih gledališč.

Revija bo že v petek, na svetovni dan lutk, na voljo v Knjigarni Zvezdica Zaspanka ter v vseh večjih knjigarnah po Sloveniji.

Lutkovno gledališče Ljubljana s svojimi lutkami sodeluje na razstavi ob 100-letnici slovenske lutkovne umetnosti, ki bo v petek, 21. marca, odprla svoja vrata v Narodnem muzeju. LGL je ponosni lastnik večine lutk, ki bodo predstavljene na razstavi, katere avtorja sta Agata Freyer in Edi Majaron in nastaja v organizaciji zveze Unima in Mini teatra.

Svetovni dan lutk bodo v LGL praznovali tudi s svojim programom, ki je temu prazniku posebej posvečen. Na Velikem odru bo na ogled lutkovna predstava Izgubljeni ton, ki na poseben način osvetljuje izvirnost in raznovrstnost lutkovne umetnosti, saj se v vlogi lutk znajdejo izvirni glasbeni inštrumenti.

LGL, Svetovni dan lutk