STA, 1. 9. 2021

Ob koncu 32. Poletnega lutkovnega pristana podeljeni zlati žirafi

V Lutkovnem gledališču Maribor se je v ponedeljek, 30.8., zaključil že 32. mednarodni festival Poletni lutkovni pristan. Predstave letošnjega festivala z najdaljšo tradicijo je obiskalo več kot 3000 ljudi, ob koncu pa sta zlati žirafi prejeli predstavi Kakec - Kakčeve dogodivščine Mini teatra in Čuk na palici v produkciji Momenta in Kulturnega zavoda Kult.
:
:

Kot so ob koncu festivala sporočili organizatorji, je že lani izbor predstav močno krojila epidemija, tudi letos pa so kljub mnogim prijavam iz tujine večino programa predstavljali domači lutkarji.

V mariborski lutkarski hiši so jim festival posvetili z veseljem, saj je domača lutkovna produkcija kakovostna, hkrati pa gre za gesto podpore neodvisnim lutkovnim ustvarjalcem, ki so se v času zaprtja gledališč znašli v težkem položaju. Ob številnih slovenskih uprizoritvah so v Mariboru sicer gostovali še lutkarji iz Avstrije, Italije in Hrvaške.

Na festivalu je bila poleg 30 predstav oziroma 22 različnih uprizoritev za velike in majhne na ogled tudi interaktivna gledališka razstava, festival je ponudil tudi ustvarjalni lutkovni delavnici, pet filmskih projekcij, delavnico animiranega filma in likovno razstavo.

Organizatorji so se znova povezali z Umetnostno galerijo Maribor, Letnim kinom Minoriti, Art kampom, Stop Trikom in drugimi. V preseku s festivalom Prestopi je bilo na festivalu več lutkovnih predstav za odrasle, zadnji festivalski dan pa je v programskem sodelovanju s festivalom Platforma sodobnega plesa ponudil še plesno-lutkovno predstavo.

Otroško občinstvo je tudi tokrat ocenjevalo festivalske predstave. Vseh pet zlatih zvezdic sta letos dobili predstavi, ki sta prejeli nagrado zlata žirafa. Ta je pripadla predstavama Kakec - Kakčeve dogodivščine v produkciji Mini teatra ter Čuk na palici v produkciji umetniškega društva Moment in Kulturnega zavoda Kult.

Mariborsko lutkovno gledališče bo naslednji teden gostilo še 11. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, v sklopu katerega bo med 8. in 11. septembrom na ogled 12 najboljših predstav zadnjih dveh let po izboru selektorja Roka Bozovičarja, dogodek pa bo popestril še spremljevalni program.

Zlata žirafa, Poletni lutkovni pristan

Povezani dogodki