STA, 15. 9. 2019

Novogoriško gledališče v znamenju obletnic

V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica bodo z današnjo slovesnostjo obeležili 50-letnico profesionalizacije gledališča, 25-letnico postavitve sedanje gledališke stavbe in 15-letnico pridobitve statusa narodnega gledališča. Na slovesnosti pod pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja bo spregovoril minister za kulturo Zoran Poznič.

Foto: Arhiv SNG Nova gorica

Uvodne besede bo obiskovalcem namenila direktorica SNG Nova Gorica Maja Jerman Bratec, zbrane pa bo nagovoril tudi novogoriški župan Klemen Miklavič.

"Posoda spomina je velika - niz imenitnih produkcij, obilica odličnih igralskih kreacij, niz tudi prestižnih nagrad in neskončno število gostovanj. Popolna mera zanosa, navdušenja in tudi novih izzivov. In seveda si vsega tega želimo tudi v bodoče," je ob obletnici  povedala Maja Jerman Bratec in dodala, da SNG Nova Gorica vstopa v naslednjih 50 let kot vedno z mislijo na odličnost.

Gledališka snovanja v Novi Gorici so se začela leta 1955, ko je bilo polprofesionalno Goriško (mestno) gledališče ustanovljeno "z jasnim ciljem, da preraste v poklicno potujoče gledališče za celotno Goriško", so zapisali v SNG Nova Gorica.

Po dveh letih so gledališki entuziasti našli svoj prvi dom v adaptiranih prostorih dvorane na Soški cesti v Solkanu, v kateri so nastajale predstave vse do leta 1994, ko je bila v središču mesta zgrajena moderna gledališka stavba. Kljub skromnim tehničnim pogojem ter številnim omejitvam in preprekam se je sestavila osupljiva zgodba vztrajne rasti.

Leto 1969 je ena najpomembnejših prelomnic, saj se je takrat gledališče profesionaliziralo in preimenovalo v Primorsko dramsko gledališče. Z majhnim, a stalnim igralskim ansamblom, ki je z leti postajal vse večji tako po številu kot po ambicijah, je doseglo visoko raven umetniškega ustvarjanja. Med leti 1972 in 1991 je organiziralo mednarodni festival Goriško srečanje malih odrov (kasneje Srečanje gledališč Alpe-Jadran), ki je imel velik vpliv na razvoj in ugled gledališča tudi zunaj meja Slovenije.

Naslednji zgodovinski mejnik se je zgodil maja 1994, ko je bila zgrajena moderna gledališka hiša z veliko dvorano s 370 sedeži, kasneje je bila prizidana še mala dvorana s 100 sedeži. Ključen korak v prepoznavanju dragocenosti in odličnosti novogoriškega gledališče pa se je zgodil leta 2004, ko je dobilo status institucije nacionalnega pomena, ki jo v celoti finančno podpira država, in je zato spremenilo ime v Slovensko narodno gledališče Nova Gorica.

"Gledališče ostaja ves čas zvesto svoji usmerjenosti, repertoar sestavljajo uprizoritve tako sodobnih kot klasičnih dramskih besedil. Zaznamujeta ga lokalna, mediteranska obarvanost in odprtost za nova iskanja, za eksperiment. V zadnjih letih se je ansambel močno pomladil, številni mladi igralci prinašajo nov žar, svežino in vero, da bo novogoriško gledališče še naprej osrečevalo dolgoletne sopotnike in zapeljevalo v gledališko iluzijo nove in nove gledalce," so še zapisali.

SNG Nova Gorica