STA, 2. 10. 2018

Novo sezono Filozofskega teatra v Zagrebu bo odprl nemški pisatelj in publicist Norman Ohler

Nemški pisatelj in publicist Norman Ohler bo 14. oktobra odprl peto sezono Filozofskega teatra v Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu. Nova sezona bo ponudila tudi premiero predstave Antigona Slavoja Žižka.

Foto: Pixabay

Premiera Žižkove Antigone v režiji nemške režiserke Angele Richter bo na sporedu v letu 2019, je napovedano na spletni strani zagrebškega HNK. Žižek bo prihodnje leto tudi znova gost Filozofskega teatra, ki ga vodi njegov hrvaški kolega Srećko Horvat.

Norman Ohler je javnosti najbolj poznan po knjigi Popolna ekstaza: Droge v Tretjem rajhu (Der totale Rausch: Drogen im Dritten Reich), ki je bila prevedena v 25 jezikov. Po prevodu v angleščino se je knjiga uvrstila na lestvico najbolje prodajanih knjig New York Timesa.

Na vprašanje, zakaj se je odločil sezono odpreti z Ohlerjem, je Horvat odgovoril: "Verjamem, da so na Hrvaškem mnogi gledali nemško serijo Babilon Berlin, ki je ne le na zanimiv način prikazala obdobje Weimarske republike pred vzponom nacizma, ampak vsebuje tudi relevantna sporočila za današnji čas. Poleg gledališča, kabareta in umetnosti so imele v tem ključnem obdobju 20. stoletja pomembno vlogo droge. Gre za temo, ki je še danes tabuizirana, ki pa je ravno zahvaljujoč Ohlerju prišla na svetlo."

Kot je še povedal, je velika sreča, da je Ohler, ki skoraj vsak dan gostuje v drugem mestu, našel čas za obisk Zagreba.

Za 4. november je napovedano gostovanje "mračnega preroka tehnologije" Evgenija Morozova. Beloruski raziskovalec tehnologij, ki predava na več svetovnih univerzah, med drugimi na Stanfordu, v vodilnih svetovnih časopisih objavlja prispevke o nevarnostih monopolizirane Silicijeve doline. V Zagrebu bo razkril skrivnosti o Googlu, Facebooku, Uberju in podobno.

Decembrski gost bo španski pisatelj Javier Cercas, ki je s svojimi romani hitro pridobil hrvaške bralce.

HNK