STA, 8. 7. 2020

Nova sezona tržaškega gledališča zaznamovana z glasbo in zgodbami o ženski moči

V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu imajo pripravljen program za sezono 2020/2021, ki so jo naslovili Časovne esence - Čudovita faza 2. Na odru bodo zaživele moderne in večne zgodbe, ki se gibljejo med vsakdanom in idealom, več predstav bo posvečenih ženskim likom. Sezono bo odprla nova koprodukcija primorskih gledališč Stoletje mjuzikla.

Foto: Arhiv SSG Trst

Otvoritvena glasbeno-gledališka koprodukcija češkega avtorja in režiserja Stanislava Moše, ki bo na sporedu 25. septembra, predstavlja in povezuje prepoznavne odlomke iz muzikalov v zaokroženo celoto. Ob glasbi in vokalnih interpretih bo odlomke povezoval narator, ki je obenem tudi dirigent. Gledalcem bo predstavil razvoj žanra in prelomnice v njegovi zgodovini. Predstavljeni bodo najvidnejši ustvarjalce na področju muzikala, kot so Galt MacDermot, Claude-Michel Schönberg, Andrew Lloyd Weber, Frederick Loewe, Frank Wildhorn, John Kander, Leonard Bernstein, Jerry Herman, George Gershwin.

Na t.i. koncertnem šovu bodo sodelovali pevka Tinkara Kovač, priznani češki interpret muzikalov Petr Gazdik, igralca tržaškega gledališča Lara Komar in Primož Forte, tržaška igralca iz novogoriškega gledališča Patrizia Jurinčič in Jure Kopušar ter Anja Drnovšek in Rok Matek iz Gledališča Koper. Dirigent je Patrik Greblo. Predstava je bila prepremierno prikazana v okviru Primorskega poletnega festivala.

V koprodukciji s ŠKUC Gledališčem Ljubljana bodo v predstavi Maje Gal Štromar v režiji Yulie Roschina Kdo je videl Coco? uprizorili zgodbo o modni ikoni in najbogatejši poslovni ženski 20. stoletja Coco Gabrielle Bonheur Chanel. Uprizoritev ponuja preplet notranjega dialoga med dvema igralkama - Majo Blagovič in Laro Jankovič, ki predstavlja javno in notranjo osebo in se v psevdobiografiji sprašuje, kdo je resnično videl in spoznal gospo Gabrielle Chanel, so zapisali v tržaškem gledališču.

Ob kontroverzni modni oblikovalki, ki je s svojo ekstravaganco, neprilagodljivostjo in samosvojo držo navduševala številne, bo, kot so zapisali v SSG, svoj prostor v sezoni našla tudi renesančna slikarka in zagovornica ženskih pravic Artemisia Gentileschi. Zaživela bo v predstavi Lina Marrazza Artemisia Gentileschi - Srečanje, v kateri bo med drugim prikazan odnos med njo in njenim patriarhalnim očetom, slikarjem Oraziom, pri katerem je bila vajenka. V naslovni vlogi bo nastopila Nikla Petruška Panizon ob Vladimirju Jurcu.

Tu je še ena zgodba o ženski junakinji, ki je postavljena v sodobnost. Glasbeno-gledališko predstavo Jureta Karasa z naslovom Čudovita, ki pripoveduje o Viti in njenem samskem življenjem v hektičnem sodobnem okolju, je režirala Tijana Zinajić. V naslovni vlogi se na tržaški oder vrača igralka Vesna Pernarčič. Projekt pripravljajo v sodelovanju s SiTi Teatrom.

Po predstavi Prerok se bo Barbara Pia Jenič vrnila na oder SSG s koprodukcijo Dišeče skrivnosti, pri kateri bosta sodelovala Zavod Senzorium in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Predstava bo ponudila sugestivno potovanje skozi čas in prostor parfumov. Protagonist bo raziskoval vlogo in moč vonjav od stare Mezopotamije do dvora Sončnega kralja, od industrijske revolucije do sintetičnih parfumov.

O površnosti sodobne družbe, predvsem o lažnem idealiziranju minljivih mitov, pa bo spregovoril otroški muzikal Gregor in Silvija, nova predstava za najmlajše v produkciji SSG. Besedilo Michaela Colemana in Tima Warnesa je priredila goriška ustvarjalka Jasmin Kovic, ki bo predstavo tudi režirala.

SSG Trst