Emanat, 8. 1. 2013

Nova knjiga v zbirki Prehodi XS

V založbi Emanat je izšla nova knjiga Jasne Žmak z naslovom Drugi sočasno.
:
:

oblikovanje: Mauricio Ferlin

"Pisanje za gledališče bi bilo treba ločiti od vsakega drugega pisanja, celo od pisanja dram, in zato svojih tekstov, ustvarjenih za gledališče, ne morem osamiti od tega gledališča, za katero so bili napisani. Ko delam z Matijo, vidim te tekste samo kot del večje zgodbe, zgodbe, ki se v tem primeru začenja takole:

Pred gledališčem smo bili nekaj tednov v gozdu. Tam smo brali, skakali, kuhali, se kopali. Se igrali, plesali, smejali, pogovarjali. Potem smo to isto delali na vasi. In šele nato smo prišli v mesto, v gledališče. In vse, kar smo delali v gozdu in na vasi, je z nami vstopilo v gledališče. Vsaka predstava je seštevek nevidnih vplivov, ki pravzaprav nimajo konca ... Vsaka predstava je neskončna, ker jo vseskozi delimo z drugimi. Tako kot morje, tako kot gozdove." (Jasna Žmak)

Plesna predstava Sočasno drugi je nastala v netipičnem delovnem okolju, skozi netipičen delovni proces. Motivacija? Ustvariti majhno delovno skupnost, ki je usmerjena le sama nase; glede na to, da se tudi sama predstava ukvarja z vprašanjem skupnosti - vprašanjem pogojev in kvalitet socialnega obnašanja določenih družbenih skupin.
Sočasno je proces dela na predstavi preizpraševal tudi ''skupnost giba in besede'' – (a)tipična srečanja fizičnega in tekstualnega aspekta predstave.

Refleksija procesa, skupaj s tekstom predstave ter spremno besedo Katje Čičigoj je izšla v novi knjigi zbirke Prehodi XS.

Jasna Žmak (1984) je dramaturginja, dramska pisateljica in scenaristka iz Pulja. Živi in dela v Zagrebu. Diplomirala je iz dramaturgije na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu, kjer je leta 2012 pridobila status mlade raziskovalke. Je avtorica drame Samice, ki je bila v režiji in koreografiji Matije Ferlina premierno uprizorjena leta 2011 v Istrskem narodnem gledališču – Mestno gledališče Pulj in je izšla v sklopu knjižnice INK.

Založba: Emanat, Prehodi XS, 2013
Cena: 12 €, ob predstavi Drugi sočasno 17. in 18. januarja - 8 €

Emanat

Povezani dogodki