STA, 12. 11. 2012

Nova ambasadorja SNG Maribor Manica Špendal in Vlado Novak

Na slavnostni seji Sveta Slovenskega narodnega gledališča Maribor 9. novembra 2012 so podelili častna naziva Ambasador SNG Maribor dramskemu igralcu Vladu Novaku in muzikologinji Manici Špendal. Naziv je posebno priznanje za nadpovprečne prispevke, vrhunske dosežke in zasluge pri uveljavitvi in razvoju gledališča.

foto Grega Mlakar / STA

Svet SNG Maribor lahko v svojem mandatu podeli dve takšni priznanji, letos so se njegovi člani odločili za igralca Vlada Novaka in muzikologinjo Manico Špendal.

Vlado Novak se je rodil leta 1952 v Mariboru. Prvo vlogo v poklicnem gledališču je odigral leta 1972 v SNG Drama Maribor. V sezoni 1976/1977 je bil član Primorskega dramskega gledališča v Novi Gorici, s sezono 1977/1978 pa je postal član Drame SNG Maribor. Leta 1995 je postal član SLG Celje, naslednje leto se je vrnil v Dramo SNG Maribor kot vršilec dolžnosti umetniškega vodje za pol leta in nato nadaljeval svoje delo kot igralec. V Drami SNG Maribor je odigral okrog 70, večinoma nosilnih, dramskih vlog. V svojem dolgoletnem gledališkem, filmskem in televizijskem delu je prejel številne nagrade.

Muzikologinja Manica Špendal je raziskovalka vseh pomembnih glasbenih osebnosti in njihovih opusov, povezanih z Mariborom in tamkajšnjim gledališčem. Raziskala je tudi začetke slovenske opere v Mariboru in svoje izsledke objavila v številnih člankih ter knjigah. Med letoma 1993 in 1997 je bila predsednica gledališkega sveta SNG Maribor ter od 1986 do 1997 urednica gledališkega lista Opere in baleta. Za številne domače in tuje leksikone in enciklopedije je pisala o mariborskih glasbenikih, zlasti uglednih članih kolektiva Opere in baleta.

Nazadnje so nazive Ambasador SNG Maribor podeljevali leta 2007, takrat so jih prejeli Stane Jurgec, Rudolf Moge, Vasko Simoniti in Peter Ternovšek.