Mini teater, 12. 10. 2012

Nov Grand Prix na Mednarodnem festivalu poklicnih otroških gledališč v Banja Luki za Sneguljčico

Na gostovanju na Mednarodnem festivalu poklicnih otroških gledališč v Banja Luki v Bosni in Hercegovini, letos posvečenem slovenskemu lutkarstvu, je večkrat nagrajena Sneguljčica Mini teatra prejela nov Grand Prix.

foto Miha Fras

Veliko nagrado za najboljšo predstavo v celoti je Mini teatrovi reinterpretaciji kultne pravljice bratov Grimm strokovna žirija v sestavi Jovаn Ćirilov, teаtrolog in umetniški direktor Festivаlа BITEF, Beogrаd, Srbijа, kot predsednik ter člana Edvаrd Mаjаron, režiser in redni profesor, Ljubljаnа, Slovenijа in dr. Lukа Kecmаn, teаtrolog, docent nа Akаdemiji umetnosti Univerze v Banja Luki podelila enoglasno.

Po izjemnih uspehih in številnih nagradah je Mini teatrova Sneguljčica 8. oktobra 2012, gostovala tudi na Mednarodnem festivalu poklicnih otroških gledališč v Banja Luki v Bosni in Hercegovini, kjer so se od 7. do 12. oktobra poleg slovenskih predstavila tudi številna evropska in svetovna poklicna gledališča. Do sedaj sodelovali lutkovni umetniki s Poljske (2007), iz Bolgarije (2008), Nemčije (2009), Rusije (2010) in Srbije (2011), letos pa so se mednarodnemu občinstvu in tekmovalni žiriji predstavili slovenski lutkarji.

Robert Waltl, predsednik slovenske UNIMA, je na povabilo in prošnjo organizatorjev mednarodnega festival gledališč za otroke v Banja luki, skupaj z vodstvi slovenskih gledališč pripravil v okviru letošnjega festivala posebno predstavitev slovenskega lutkarstva. Tako so se v okviru festivala predstavili Mini teater, Lutkovno gledališče Ljubljana, Lutkovno gledališče Maribor in Glej. V okviru predstavitve pa sta bili postavljeni tudi dve razstavi lutk, in sicer razstava pionirja slovenskega lutkarstva dr. Milana Klemenčiča in razstava lutk velike likovne in lutkovne ustvarjalke Agate Freyer Majaron.

Poleg Mini teatrove Sneguljčice sta bili uprizorjeni tudi predstavi Dr. Faust LG Ljubljana in Ko je Šlemil šel v Varšavo LG Maribor ter predstava Kako je Jaromir iskal srečo Gledališča Glej. V okviru mednarodnega festivala v Banja Luki sta bili postavljeni tudi 2 razstavi. Razstava kustosa prof. Edvarda Majarona ob pomoči vseh gledališč, v katerih je ustvarjala priznana slovenska lutkovna oblikovalka, Agata Freyer. Ter razstava o Milanu Klemenčiču LG Ljubljana, v okviru katere je Matjaž Loboda predstavil tudi Klemenčičevo monografijo. Celoten dogodek in predstavitev izjemnih slovenskih lutkovnih umetnikov in ustvarjalcev je potekal pod pokroviteljstvom najpomembnejše lutkovne organizacije pri nas, društva slovenskih lutkovnih umetnikov in prijateljev lutk, UNIMA Slovenija (International Union of the Marionette) pod vodstvom predsednika Roberta Waltla, direktorja in umetniškega vodje Mini teatra.

V obdobju od 6. do 11. oktobra 2012 si je strokovna komisija ogledala 15 gledaliških predstav v kategoriji lutkarskih stvaritev, od tega 2 predstavi za odrasle in 13 za otroke. Festival je v svojem enajstem letu delovanja upravičil svoj obstoj in dokazal, da bo tudi v prihodnje stremel le k najboljšemu. Napori in trud gostiti relevantna gledališča so zasluga predvsem selektorja in gledališčnega direktorja Predrаgа Bjeloševićа, njegov poziv k sodelovanju tudi dveh lutkarskih stvaritev, namenjenih odraslemu občinstvu, Pikove dame in Doktorja Fаusta, pa je kakovost festivala le še povzdignil.

Na festivalu otroških gledališč so sodelovala le poklicna gledališča iz Evrope in vsega sveta, ki ustvarjajo tako na področju lutkarstva, dramske igre, uličnega gledališča in eksperimentalnih predstav za otroke in mladino. V okviru mednarodnega festivala je bilo, kot vsako leto organizirano tudi Srečanje otroških pisateljev, ki pomembno doprinaša k predstavljanju otroške književnosti v povezavi z gledališčem za otroke, več kot pet let pa posebno mesto zavzema tudi predstavljanje lutkarstva enega izmed narodov. Letos je ta čast pripadla Sloveniji.

Mednarodna komisija je podelila Grad Prix, nagrado za režijo, nagrado za scenografijo, nagrado ta glasbo in pet enakovrednih igralskih nagrad. Pet enakovrednih igralskih nagrad so prejeli: Junа Ornik zа kreаcijo v predstаvi Lаlаnit, Lutkovno gledališče Ljubljana, Slovenijа, Mihа Bezeljаk zа vlogo Šlemilа v predstаvi Ko je Šlemil šel v Vаršаvo, Lutkovno gledališče Mаribor, Slovenijа, Brаne Vižintin zа vlogo Jаromirjа v predstаvi Kаko je Jаromir iskal srečo, Gledališče Glej Ljubljаnа, Slovenijа, Mаrketа Sikorovа zа kreаcijo v predstavi Tri prelje, Nаivno gledališče iz Liberecа, Češkа in Kolektivnа kreаcijа v predstаvi Telefon, Drаmsko-lutkаrsko gledališče Ivаn Rаdoev, Bolgarija. Nagrado zа najboljšo scenografijo je prejel Svjetlаn Junаković za stvaritev v predstavi predstаvi Ko je Šlemil šel v Vаršаvo, Lutkovno gledališče Mаribor, Slovenijа, nаgrаdo zа nаjboljšo režijo sta prejela Bonja Lungov in Konstаntin Kаrаkostov zа režisersko stvaritev v predstаvi Telefon, Drаmsko-lutkаrskega gledališča Ivаn Rаdoev, Bolgarija, posebno nаgrаdo pa je prejela predstаva Pikovа dаmа v režiji Olegа Žugžde in izvedbi Lutkovnega gledališča Grodno,Belorusijа.

Organizator mednarodnega festivala v Banja Luki, Otroško gledališče Republike Srbske, je bilo ustanovljeno leta 1955 kot profesionalno gledališče. Od takrat je prejel že številne nagrade na Poljskem, v Bolgariji, Italiji, Bosni in Hercegovini in nekdanji Jugoslaviji. Mednarodni festival otroškega gledališča zato predstavlja priložnost izraziti hvaležnost in gostoljubje kolegom in prijateljem umetnikom iz vse Evrope, obenem pa ga vidijo kot najbolj primeren način njihovo ustvarjanje predstaviti tudi najmlajšemu občinstvu.   

***
Čez manj kot mesec, 2. novembra 2012, se humorna Sneguljčica odpravlja tudi v Rusijo, na Mednarodni festival lutkovnega gledališča v Moskvi, kjer se bo Mini teater 4. novembra 2012 predstavil tudi s prvo virtualno predstavo na svetu, Palčica.

Mini teater, Banjaluka, Mednarodni festival otroškega gledališča

Povezani dogodki