SLOGI, 31. 1. 2016

Niz tematskih pogovorov pod naslovom Slovenska dramatika in gledališče: znova v dialogu?

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) v torek, 2. februarja 2016, ob 18. uri pripravlja nov pogovor v sklopu Gledišče* z naslovom Slovenska dramatika in gledališče: znova v dialogu?
:
:

Evropa / Foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana

Kot so zapisali v Slovenskem gledališkem inštitutu, je v letošnji sezoni na programe slovenskih gledališč uvrščeno vidnejše število slovenskih dramskih novitet. V nizu tematskih pogovorov pod naslovom Slovenska dramatika in gledališče: znova v dialogu? bodo v SLOGI z dramskimi avtorji in gledališkimi ustvarjalci spregovorili o različnih vidikih odnosa med dramatiko in njenim uprizarjanjem.

Tokratni pogovor bomo posvetili dramatiku Vinku Möderndorferju in njegovim trem igram, ki so v letošnji sezoni doživele odrski krst:

  • Evropa, ki je leta 2014 prejela Grumovo nagrado za najboljše izvirno dramsko delo, je bila uprizorjena v SNG Drama Ljubljana v režiji Renate Vidič;
  • Mali nočni kvartet, ki je bil poleg Evrope v letu 2014 prav tako nominiran za Grumovo nagrado, je bil v Prešernovem gledališču Kranj uprizorjen v avtorjevi režiji;
  • Nostalgična komedija pa je bila v režiji Borisa Kobala postavljena v Slovenskem ljudskem gledališču Celje.

V SLOGI bodo gostili Vinka Möderndorferja in dramaturginjo Tatjano Doma. Pogovor bo vodila teatrologinja Ana Perne iz SLOGI.

***

IRENA: /…/ Oženi se z mano, da bodo zakoni zadovoljeni, da bo Evropa zadovoljna, da bo vse po pravilih, ko te bom požrla. /…/
(Evropa)
 
EMIR: /…/ vem to, vse to vem, vi ste na drugi strani, vi ste tisti, ki mislite, da lahko vse, ker lahko vaš denar vse, in če se sklonite kdaj k nam, če pogledate iz svojih zlatih oblakov na blatno smetišče sveta, potem je to vedno samo takrat, ko nekaj hočete od nas, ko hočete našo kri, naše srce. E, brate, ne dam. Ne dam srca! To je še edino, kar je mi je ostalo.
(Mali nočni kvartet)
 
STAREC: Časi se spreminjajo, mi pa se staramo.
STARKA: Med eno in drugo slabo odločitvijo mine življenje.
                (Nostalgična komedija)
 

***

»Je eden najplodnejših slovenskih avtorjev, v svojem ustvarjanju se pogosto kritično odzove na družbene razmere in opozarja na krivice in bedo današnjega dne ali pa se ukvarja z medosebnimi odnosi med spoloma ali med različnimi generacijami. /…/ Dramsko pisanje Vinka Möderndorferja je aktualistično, zanima ga sodoben trenutek, ki ga natančno izriše in analizira v svojih delih, pa naj gre za prikaz intimnih razmerij ali sliko današnje družbe. Njegova dramatika na zelo neposreden način spregovori o domačem okolju in aktualnih problemih.« (Tatjana Doma v gledališkem listu uprizoritve Nostalgična komedija)

SLOGI

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16

Povezani dogodki