STA, 24. 12. 2014

Nini Ivanišin nagrada za najboljšo igralko na Gavellinih večerih v Zagrebu

Nagrado za najboljša igralko 29. Gavellinih večerov je prejela članica ljubljanske Drame Nina Ivanišin za vlogo Lenke v predstavi Svatba Rudija Šeliga, ki jo je režiral Jernej Lorenci. Za najboljšo predstavo festivala je bila razglašena Amerika, ki jo je po nedokončanem romanu Franza Kafke režiral Janusz Kica. Ta je prejel tudi nagrado za režijo.

Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Tričlanska žirija, ki so jo sestavljali teatrologinja Mira Muhoberac (predsednica) ter člana igralec Goran Grgić in režiser Samo M. Strelec, je presodila, da se je Ivanišinova izkazala s svojo poetiko in vrhunsko odigranimi spremembami občutkov žalosti in sreče, upanja in hrepenenja, ter z vlogo Lenke ustvarila pravi igralski biser. Predstava Svatba je bila tudi velika zmagovalka letošnjega Borštnikovega srečanja v Mariboru.

Žirijo je navdušil tudi režiser Amerike Kica, ki je s temeljitim pristopom opus Kafke predstavil natančno in konsistentno ter svojo režijo do konca utemeljil na besedilu, ob izvrstnem sodelovanju z igralskim ansamblom in ostalimi sodelavci, so objavili na spletni strani zagrebškega gledališča. Amerika je bila izbrana tudi za najboljšo predstavo v produkciji hrvaških gledališč.

Z vlogo mladega priseljenca Karla Rossmanna v predstavi Amerika, koprodukciji zagrebškega dramskega gledališča Gavella in reškega HNK Ivana pl. Zajca, je slavil tudi Živko Anočić, ki je prejel nagrado za najboljšega igralca.

Zagrebško občinstvo si je v okviru 29. Gavellinih večerov od 13. decembra lahko ogledalo pet predstav izbranih hrvaških gledališč ter po eno gledališko uspešnico iz Slovenije, Srbije in BiH.

Po torkovi podelitvi nagrad je ansambel ljubljanske Drame uprizoril predstavo Misterij Buffo Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega v režiji Aleksandra Popovskega in s tem sklenil festival.

Janusz Kica, Gavellini večeri, SNG Drama Ljubljana, Nina Ivanišin

Povezani dogodki