SiGledal, 24. 5. 2016

Niko Goršič in Mirel Knez nagrajena na 6. festivalu NETA

V bolgarskih Vratsih se je zaključil 6. festival Nove evropske teaterske akcije, ki je potekal med 10. in 15. majem 2016. Med nagrajenci tudi režiser in igralec Niko Goršič ter igralka Mirel Knez.
:
:
Mirel Knez / Foto: Arhiv Center za kulturo, šport in prireditve Izola
Niko Goršič / Foto: Osebni arhiv

Na festivalu NETA je Niko Goršič (kot režiser uporablja psevdonim Nick Upper) sodeloval z Ibsenovo Noro, ki jo je režiral v bolgarskem Dramskem teatru in monodramo Irena ali Ne morem več z Mirel Knez, ki je nastala v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom.

Žirija kritikov: Nora Makarova iz Rusije, Jurij Juškevič iz Ukrajine, Vančo Ristov iz Makedonije, Nika Arhar iz Slovenije in Veselina Gjulova iz Bolgarije, je za najboljšo predstavo festivala razglasila Ibsenovo Noro, za katero je Goršič ob režiji prispeval tudi adaptacijo, scenografijo in oblikovanje svetlobe. Glavna igralka Kamelija Liškovska pa je prejela Posebno priznanje. To sta najnovejši dve novi priznanji za predstave Goršiča v Bolgariji. Režiser je sicer za svojo prejšnjo predstavo Tobelija po tekstu črnogorskega pisca Ljubomirja Đurkovića do sedaj prejel že pet nagrad iz Makedonije, Bolgarije, Slovenije in Romunije - za režijo in predstavo v celoti.

Za svoj avtorski projekt Irena! ali Ne morem več! pa je dobila nagrado tudi Mirel Knez kot dramatičarka in igralka.

NETA, Nick Upper, Mirel Knez

Povezani dogodki