SLG Celje, 30. 9. 2009

Neustrašni Tom Sawyer in vražji posli

V SLG Celje bo v petek, 2. oktobra, ob 17. uri premiera predstave za osnovnošolce Tom Sawyer in vražji posli (Tom Sawyer i đavolja posla), po besedilu Milice Piletić in v režiji Ivane Djilas. Celjskemu občinstvu se bodo prvič predstavili trije novi člani ansambla SLG Celje: Andrej Murenc, Ana Ruter in Suzana Grau.

Predstavo Tom Sawyer in vražji posli so ustvarili prevajalka in dramaturginja Tatjana Doma, prevajalec in avtor songov Branko Završan, režiserka Ivana Djilas, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Jelena Proković, avtor glasbe Boštjan Gombač, oblikovalec giba in asistent režiserke Branko Završan, korepetitor Boštjan Korošec in lektorica Metka Damjan.
Igrajo: Andrej Murenc (Tom Sawyer), Lučka Počkaj (Teta Polly Patchwork), Aljoša Koltak (Huckleberry Finn), Damjan M. Trbovc (Ben Harper), Suzana Grau (Emy McBlaber Harper), Ana Ruter (Becky Thatcher), Renato Jenček (Sodnik Thatcher), Zvone Agrež (Šerif Brian O´Brian), Mario Šelih (Guy Clever), Igor Sancin (Indijanec Joe), Igor Žužek (Muff Potter), Tarek Rashid (Bob Taner), Nada Božič k. g. (Kate Anyway), Jagoda (Bloody Mary) in David Čeh (Novinar).

Besedilo Tom Sawyer in vražji posli Milice Piletić je nastalo po motivih knjige Prigode Toma Sawyerja Marka Twaina. Prva uprizoritev v Gradskem pozorištu v Podgorici leta 2007 je bila zelo odmevna in je doživela izjemen uspeh.
Mark Twain, s pravim imenom Samuel Langhorne Clemens, velja za očeta ameriškega romana in največjega humorista 19. stoletja. Navdih za knjigo Prigode Toma Sawyerja (1876) je črpal iz svojega otroštva in mladosti v Hannibalu. Tom Sawyer je eno najbolj znanih imen literarnih junakov v mladinski literaturi, ki že več kot stoletje zabava generacije in generacije otrok in mladine.

V dramatizaciji Tom Sawyer in vražji posli Milice Piletić je dogajanje postavljeno v drugo polovico 19. stoletja, v malo mesto nekje v Ameriki, kjer teče Mississippi, in se osredotoča na dogodivščine navihanih kavbojev Toma Sawyerja, Hucka Finna in Bena Harperja.
Prisrčna zgodba z obilico dobre glasbe in petja o navihanem kavboju, njegovih prijateljih, najbolj luštni punci v mestu, o stari in pošteni punci teti Polly, o osamljenih vdovah, crknjenih mačkah, nevarnem Indijancu, o večno zaspanem šerifu in njegovem pametnem namestniku ter drugih nenavadnih prebivalcih mesta je polna napetosti, kjer se po nizu nenavadnih preobratov izkaže resnica in zmaga pravica.