STA, 30. 9. 2021

Neurje pustošilo tudi v prostorih ljubljanske Drame in Moderne galerije

Hudo neurje z močnim deževjem, ki je v noči iz srede na četrtek zajelo večji del Slovenije, je v Ljubljani pustošilo tudi v prostorih SNG Drama Ljubljana in Moderne galerije, kjer je voda vdrla v različne prostore. Zaradi odstranjevanja posledic sta kulturni ustanovi začasno zaprti, oceno celotne škode pa bodo opravili v naslednjih dneh.
:
:

Foto: Katja Kodba

Kot je za povedal vodja službe za odnose z javnostmi v Drami Jernej Pristov, je med predstavo Požigalci na Velikem odru voda pričela vdirati čez streho. Na oder in v zaodrje je tekla v potokih, zaradi česar so predstavo morali prekinili, hkrati pa evakuirati gledalce in izklopiti elektriko.

"Voda je lila po hodnikih, zajela zgornje in spodnje lože, tudi Šugmanov salon in kavarno, veliko se je je ujelo pri blagajni, kjer je zalila tudi računalniško opremo," je stanje opisal Pristov. Dodal je, da so se za električno opremo bali predvsem v lučni kabini, ki jo je meteorna voda prav tako zalila.

"Električna razsvetljava in računalniška oprema sta ostali nepoškodovani. Razni zahtevnejši električni pripomočki, ki se uporabljajo med predstavo, pa so trenutno še v testiranju," je dejal.

V preteklosti so v Drami že imeli velike težave z vdorom vode v spodnje predele, predvsem vlage. "Če ne bi dovolj hitro ukrepali, bi se lahko razvila plesen," je pojasnil. Že od jutra tako poteka dodatno izsesavanje vlage, pomagajo si tudi z razvlažilniki.

Kot je še povedal Pristov, so zaradi odstranjevanja posledic neurja nocojšnjo in petkovo predstavo Požigalci odpovedali, hkrati danes v hiši ne poteka nobena vaja.

V Moderni galerij pa je bilo zaradi vdora vode še posebej prizadeto desno krilo, kjer so ravno postavili razstavo Picassovih grafik. Slednje so uspeli nepoškodovane pravočasno odstraniti. "Stavba trenutno ne omogoča ponovne postavitve razstave," so zapisali v sporočilu za javnost.

Voda je vdrla tudi v depoje, kjer so jim pri reševanju umetnin na pomoč priskočili gasilci, skupaj pa jim je uspelo večino del spraviti na varno.

Kot so še navedli, je zaradi poškodovane strehe, notranjih prostorov in električne napeljave Moderna galerija začasno zaprta, oceno celotne škode pa bodo opravili v naslednjih dneh. "Prav tako bomo opravili natančen pregled vseh del, ki so bila izpostavljena vodni ujmi," so dodali.

Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) v neurju ni bil prizadet in deluje po običajnem urniku.

SNG Drama Ljubljana