SMG, 6. 9. 2012

Mladinsko s predstavo Amado mio otvarja festival v Venezueli

Slovensko mladinsko gledališče se odpravlja na prvo gostovanje v novi sezoni: občuteno predstavo Amado mio, ki se je uspešno predstavila že na Hrvaškem, v Italiji in v Čilu, bodo dvakrat odigrali na venezuelskem gledališkem festivalu FITO (El Festival Internacional de Teatro del Oriente – Mednarodni gledališki festival vzhoda).
:
:

foto Matej Peternelj

Festival vsako leto poteka v Barceloni in Puertu La Cruzu v Venezueli. Letos bo gledališke dvorane, parke, trge in ulice zavzel med 7. in 16. septembrom, Amado mio, ki je na sporedu 7. in 8. septembra v dvorani Jesús Márquez, kjer je tudi sedež festivala, pa bo njegova otvoritvena predstava. Organizatorji slovensko produkcijo napovedujejo kot »meditacijo o želji, grehu, otroštvu in strahu«, hvalijo njeno sugestivno vzdušje, izvrstno igro in osvetlitev ter zaključijo: »Delo se ukvarja z grenko lepoto in trpljenjem, ki izvirata iz prevlade narave nad moralo in zaradi katerih je očitno, da je željo po življenju, užitku in sreči nemogoče zatreti.« Ter dodajajo, da gre za pomembno evropsko eksperimentalno gledališče.

FITO je ena najuglednejših kulturnih manifestacij v Venezueli. Tokratna, 37. izdaja festivala je v Barcelono privabila umetnike iz Španije, Italije, Portugalske, Brazilije, Kube, Argentine in seveda Venezuele, Sloveniji s SMG in ŠKUC gledališčem in predstavo Amado mio pa v tej družbi pripada posebno mesto edinega povabljenca, ki prihaja iz »nelatinskega« kulturnega prostora.

Po vrnitvi si bo predstavo 22. septembra mogoče ogledati tudi na matičnem odru, v dvorani na Stari pošti.

Venezuela, SMG, FITO, Hrvaška, Italija, Čile

Povezani dogodki