Maska, 6. 12. 2016

V Mini teatru raziskovalna predstava Nazaj v obljubljeno deželo

Raziskovalna predstava Nazaj v obljubljeno deželo, ki jo koproducirajo Zavod Maska in Mini teater iz Ljubljane ter gledališče Skogen iz Göteborga in jo soustvarjajo režiser Marko Bulc - Mare, glasbenik in publicist Miha Blažič - N'toko, igralki in dramatičarki Mirel Knez in Tjaša Ferme ter scenograf in igralec Damir Leventić, je zastavljena kot nezaustavljivo in neulovljivo delo-v-nastajanju.

Foto: Arhiv Maska

Projekt se ukvarja s tematiko migracij oziroma s »privilegiranimi« selitvami iz zahoda na zahod v času begunske krize. Predstava se sprašuje: ali je dandanašnji, ko v živo spremljamo begunsko krizo, sploh mogoče delati predstavo o migracijah skozi perspektivo nas, »razvajenih« zahodnjakov.

Ekipa, ki jo med drugimi tvorijo umetniki, tako ali drugače povezani s selitvami v Slovenijo ali iz nje, s Švedskega in v ZDA, je delo začela 17. oktobra 2016 na Švedskem, kjer so njeni člani po intenzivni štirinajstdnevni rezidenci v teatru Skogen v Göteborgu uprizorili enourno javno predstavitev predstave/raziskave v nastajanju Nazaj v obljubljeno deželo.

Dogodek v gledališču Skogen, ki je v prvem delu gostil omenjene umetnike in njihovo prvo različico uprizoritve o kompleksni temi migracij (iz zahoda na zahod), je v drugem delu postregel gledalcem tudi s sodelovanjem/predstavitvijo del nekaterih prepoznavnih umetnikov in/ali aktivistov s Švedskega, ki se ukvarjajo z migracijsko tematiko, ter s skupinskim javnim pogovorom na to temo. Poleg Bulca, N'toka, Fermetove, Knezove in Leventića ter Maskine izvršne producentke Tine Dobnik so tako večer v Göteborgu sooblikovali še Meira Ahmemulic, Samira Motazedi in Carl-Oscar Sjögren (slednji iz skupine The Non Existent Center), kar je izredno plodno sklenilo uvodno fazo dela.

Ustvarjalna ekipa se je po švedski etapi ponovno zbrala v Sloveniji, v Mini teatru v Ljubljani, kjer nadaljuje intenzivne vaje; 8. decembra bo predstavila drugo javno uprizoritev/predstavitev predstave/raziskave Nazaj v obljubljeno deželo, ki bo tako zaokrožila drugo, slovensko etapo. Tej tako imenovani slovenski premieri v Mini teatru bodo v decembru sledile ponovitve, zastavljene kot nadaljevanje dela-v-nastajanju, ki bo predvidoma marca ponovno obiskalo Švedsko, nato New York itd.

Povezani dogodki