SLG Celje, STA, 17. 3. 2018

Nagrajenci 27. festivala Dnevi komedije

Velika zmagovalka letošnjega festivala Dnevi komedije je predstava Trač Gašperja Tiča in Davorja Hercega v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega in Gledališča Koper, ki je prejela nagrado žlahtna komedija po izboru strokovne žirije in po izboru občinstva. Žlahtna komedijantka je postala Iva Krajnc Bagola, žlahtni komedijant Uroš Smolej, nagrado za žlahtnega režiserja je prejel Eduard Miler.
:
:
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani

Strokovna žirija 27. Dnevov komedije, ki so jo sestavljali režiser in dramatik Matjaž Zupančič, režiser in umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak in gledališki kritik ter dramaturg Rok Bozovičar, je podelila sledeče nagrade:

 

Žlahtna komedijantka 2018: Iva Krajnc Bagola za vlogo Hero v mjuziklu Trač Gašperja Tiča in Davorja Hercega v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega in Gledališča Koper ter za vlogo Gospe Jourdain v Molièrovem Žlahtnem meščanu v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega.
Utemeljitev: Iva Krajnc Bagola je v vlogah Hero v mjuziklu Trač in Gospe Jourdainove v Žlahtnem meščanu z natančno izdelanim igralskim izrazom pokazala poglobljeno obvladovanje tega zahtevnega gledališkega žanra. V dveh različnih vlogah jo odlikujeta jasna, ostra in duhovita igralska prezenca ter prefinjen občutek za artizem sodobnega gledališkega izraza.

 

Žlahtni komedijant 2018: Uroš Smolej za vlogo Župnika v mjuziklu Trač Gašperja Tiča in Davorja Hercega v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega in Gledališča Koper.
Utemeljitev: Uroš Smolej odigra vinjenega župnika v komičnem mjuziklu Trač z velikim komedijantskim navdihom in tudi z bravurozno igralsko tehniko. Učinkovit in od začetka do konca duhovit je tako v dialoških kot tudi pevskih in plesnih kompozicijah. Obenem mu v svojem liku uspe izraziti tudi neko občečloveško dimenzijo.

 

Žlahtni režiser 2018: Eduard Miler za režijo Molièrovega Žlahtnega meščana v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega.
Utemeljitev: Eduard Miler režira Molièrovo komedijo Žlahtni meščan na netipičen način, z učinkovitim minimalizmom in brez nepotrebnih aktualizacij. Z različnimi uprizoritvenimi ključi sestavlja sodobno in dovršeno vizualno podobo, ki omogoča tudi raznovrsten in bogat igralski izraz.

 

Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije:
Mjuzikel Trač Gašperja Tiča in Davorja Hercega v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega in Gledališča Koper.
Utemeljitev: Komični mjuzikel Trač zaznamuje in odlikuje sijajen izvirni libreto avtorja Gašperja Tiča, ki skupaj z glasbo Davorja Hercega uokvirja bogato in duhovito odrsko dogajanje. Predstava je zastavljena ambiciozno in izpeljana na visoki izvedbeni ravni, s širokim in bogatim naborom gledaliških izraznih sredstev. V združevanju komedije in mjuzikla ustvari polnokrvno in celostno gledališko doživetje.

 

Žlahtna komedija po izboru občinstva:
Mjuzikel Trač Gašperja Tiča in Davorja Hercega v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega in Gledališča Koper.

 

Iva Krajnc Bagola je povedala, da je zelo presenečena, vesela in počaščena nad nagrado. Zahvaljuje se žiriji ter odlični celjski publiki, ki se je zelo dobro odzivala na predstave. Nagrado žlahtna komedijantka je dobila že kar nekaj let nazaj. Veseli jo, da ima komedija še vedno neko mesto v tem času. Ocenjuje tudi, da je komedija zelo pomembna in potrebna, saj ima terapevtski učinek. Smolej je povedal, da je nagrade zelo vesel, se je pa že zgodilo, da jo je dobil. "To je zelo prijeten občutek, vesel sem tudi, ker je bila predstava ovekovečena z nagradami kot najboljše komedijsko delo prejšnjega leta tako s strani žirije kot publike. Lepo je, da ima tudi komedija svoje mesto v slovenskem gledališkem prostoru in ljudje jo radi gledajo. Nagrada mi pomeni neko spodbudo za naprej," je dejal Smolej. Miler je dejal, da ga zelo veseli, da je bil prepoznan kot komediograf, saj je to poseben žanr. Sicer pa na nagrade ne da preveč, saj so zanj zelo subjektivne, so pa ena pozornost, ki prija, je še dejal.

Dnevi komedije, Eduard Miler, Uroš Smolej, Nagrade Dnevov komedije, Iva Krajnc