STA, 22. 9. 2018

Nagrajena knjiga Kako zorijo ježevci na lutkovnem odru mariborskega gledališča

V Lutkovnem gledališču Maribor bo danes premiera nove predstave z naslovom Kako zorijo ježevci. Nastala je po istoimenski knjižni predlogi avtorja Petra Svetine, ki je zanjo leta 2016 prejel nagrado večernica. Predstava je zastavljena kot igra v peskovniku, vanjo so vključene tudi igrače, ne samo lutke.
:
:
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah

Za režiserja Bojana Laboviča, ki je v mariborskem lutkovnem gledališču že režiral predstavo za odrasle gledalce, je to prva predstava za otroke. Otroške publike se ne boji, ker ravno otroci se "iz čistega miru igrajo", je minuli teden povedal na novinarski konferenci pred današnjo premiero.

Knjiga Ko zorijo ježevci je zbirka duhovitih zgodb, v katerih nastopajo domiselne živalce, vpete v nenavadne prigode, in že po prvem branju knjige je režiser besedilo povezal z jazz glasbo, kjer, kot je povedal, vsak igra po svoje, a celota mora biti dovršena. Avtorstvo glasbe so zaupali saksofonistu in skladatelju Vasku Atanasovskemu, likovno podobo za predstavo je oblikoval Damijan Stepančič, ki je ilustriral tudi knjigo.

V predstavi igrajo in se igrajo Danilo Trstenjak, Dunja Zupanec in Uroš Kaurin, ki je novi sodelavec ansambla Lutkovnega gledališča Maribor. Igralci so v predstavi vidni in so enakovreden del z lutkami in okoljem predstave. Del priprave predstave je bil zanje tudi ogled doživljajskega igrišča v Mariboru, da so opazovali otroško igro.

Predstava je, tako kot knjiga, polna besednih iger, za tekst je značilno, da nima linearne zgodbe in po besedah dramaturginje Zale Dobovšek ne daje vedno odgovorov na postavljena vprašanja. Za lektorico Metko Damjan, ki knjigo dobro pozna, je bil tekst "velik, lep izziv".

Glavna junaka zgodb sta ježevec Helge in ježevka Nikozija, ki raziskujeta svet prebrisanih in prikupnih živali in počneta same zanimive reči: iščeta spomin, ki bi se ju močno držal za tačko, se hladita na bodicah, lovita sladolede, poslušata koncerte, si za rojstni dan pošiljata telegrame in se zabavata ob norčavih dogodivščinah z drugimi živalmi.

Knjiga Kako zorijo ježevci je oktobra 2015 izšla pri Založbi Miš, zanjo pa je avtor Peter Svetina leta 2016 prejel večernico, nagrado časnika Večer za najboljše slovensko otroško ali mladinsko izvirno leposlovno delo.

Predstava Kako zorijo ježevci je prva premiera Lutkovnega gledališča Maribor v novi sezoni in je primerna za otroke, stare pet let in več.