SiGledal, 30. 5. 2023

Nagrado tantadruj za življenjsko delo prejme Adrijan Rustja

V Trstu bodo podelili primorske gledališke nagrade tantadruj. Tantadruja za življenjsko delo bo prejel tržaški igralec in režiser Adrijan Rustja.
:
:

Foto: Arhiv SSG Trst

Adrijan Rustja je eden izmed najprepoznavnejših obrazov v Slovenskem stalnem gledališču Trst. Še kot študent ljubljanske Akademije je bil v Trstu asistent izjemnemu Jožetu Babiču, s katerim je dolga leta sodeloval tudi po svoji zaposlitvi v SSG Trst leta 1960. V svoji dolgi karieri, ki jo je vse življenje ustvarjal v tržaškem gledališču, je bil Rustja predvsem režiser in igralec, občasno pa tudi urednik gledaliških listov in zbornikov, vodja gledaliških tečajev, programski in poslovni vodja. 

Nagrado tantadruj bo prejel na slavnostni podelitvi, ki bo v nedeljo, 11. junija ob 21. uri na vrtu muzeja Sartorio v Trstu. V primeru slabega vremena bo podelitev v Veliki dvorani SSG.

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Marij Čuk, Vesna Humar in Alen Jelen, je v utemeljitvi za nagrado zapisala: 

»Bil je in je še vedno predvsem človek teatra. Njegov ustvarjalni lok je impozantno presenetljiv. Poglejmo nekaj številk: od leta 1960 do leta 1993 je Rustja v tržaškem gledališču režiral 33 predstav in ustvaril 120 vlog. Od leta 1960 do danes je za radio pripravil kar 480 oddaj - režije, vloge, adaptacije, lastni literarni projekti. Bil je med tvorci Beneškega gledališča: v Nadiških dolinah je od leta 1975 do 1985 postavil na oder kar 10 iger in s tem pripomogel k uzaveščanju slovenstva. Več let je sodeloval tudi z Radiom Koper, predvsem v satiričnih oddajah Andreja Jelačina. Razdajal se je za Gledališko šolo in režiral po društvih, med drugim je režiral tudi prvi festival slovenske popevke v Trstu leta 1963. Igral je v filmih in na televiziji, svojo 70-letnico pa je v tržaškem teatru obeležil z Zadnjimi lunami Furia Bordona. Premiera je bila 9. januarja leta 2004.
Tudi po upokojitvi Adrijan Rustja ni miroval, ustvarjalna žilica in predanost gledališču mu nista pustila, da bi dnevi potekali v brezdelju. Vključil se je v Popotne komedijante, pisal tekste, ustvarjal. Prejel je več nagrad. Naj omenimo:

- leta 1981 Borštnikova nagrada z diplomo za vlogo viteza Bledice;
- leta 1987 nagrada ZDUS za vlogo učitelja Šviligoja;
- leta 1985 plaketo boja in dela za delo v Benečiji;
- leta 1985 nagrada Mladi oder za Blagovestnika;
- leta 2005 nagrada za življenjsko delo ZDUS (Zdrušenja dramskih umetnikov Slovenije) Marija Vera.

Adrijan Rustja je s svojim večdesetletnim delom resnično dokazal, da se da enovito združiti primorski kulturni prostor in s tem slovenskega. Umetnik je živ dokaz povezovanja, saj je nastopal in delal tako v Benečiji, na Goriškem, Tržaškem in Koprskem, presegal je ideološke in strankarske jezove, bil vse življenje predan gledališkemu artizmu, slovenski besedi in utrjevanju dostojanstva slovenskega človeka.«

Nagrado tantadruj od leta 2011 podeljujejo Gledališče Koper, SNG Nova Gorica in Slovensko stalno gledališče za delo in umetniške dosežke primorskih gledaliških ustvarjalcev. 

tantadruj, Adrijan Rustja

Tea Kovše, SiGledal, 24. 10. 2010
Iskanje življenja
Ana Gruša Golja, SiGledal, 29. 11. 2013
Misliš, da sem globok človek?