STA, 6. 2. 2012

Nagrado Lydie Wisiakove za življenjsko delo prejel Marin Turcu

Društvo baletnih umetnikov Slovenije je nagrado Lydie Wisiakove za življenjsko delo na petkovem baletnem koncertu v SNG Maribor podelilo plesalcu in baletnemu pedagogu Marinu Turcuju. Priznanja so šla v roke Olesji Hartmann, Asamii Nakashima in Edwardu Clugu, nagradi Urši Vidmar in Tetiani Svetlična, posebna nagrada pa Neni Vrhovec Stevens.
:
:

Vrhunski umetnik, edinstveni plesalec, odličen baletni pedagog in vneti glasnik romunske folklore Turcu nagrado prejme za bogato in raznoliko ustvarjalno pot ter za izjemen doprinos slovenski baletni umetnosti, piše v obrazložitvi.

Rodil se je v vasi blizu Cluja, kjer je odraščal ob bogati folklorni tradiciji, ki jo ohranja in prenaša na mlajše generacije še danes. Sedem let je bil vodilni plesalec baletnega ansambla v Cluju. Leta 1972, ko se je na Festivalu Ljubljana predstavil Romunski državni balet, so ga opazili predstavniki HNK iz Zagreba. Prejel je ponudbo in v Zagrebu ostal 15 let.

Kmalu je postal cenjen baletni plesalec. Postavil je nove standarde klasičnega baleta in oblikoval nepozabne vloge, med njimi legendarnega Rotbarta v Labodjem jezeru, Basilia v Don Kihotu, Vraga v Vragu na vasi, Tibalta v Romeu in Juliji, in Franza v Coppeliji. Za vloge je bil večkrat nagrajen. Leta 1987 se je pridružil SNG Maribor. V okviru mariborskega gledališča je s soprogo Majo Srbljenović ustanovil plesni studio. Ta je vrhunec doživel s premiero baleta Ples Kadetov leta 1994.

Hartmannova je priznanje prejela za umetniško in tehnično dovršeno vlogo Myrthe v baletu Giselle v koreografiji Rafaela Avnikjana in v produkciji baleta SNG Maribor. Lik kraljice vil je oblikovala po temeljnih zakonitostih baletne umetnosti. "Hladna, plemenito vzvišena, nedotakljiva in brezpogojno vladarska," piše v obrazložitvi.

Nakashima je komisijo prepričala z vlogo Amorja v Don Kihotu v SNG Maribor, ki je nastal v koreografiji Krzysztofa Nowogrodzkega. Nakashima je, piše v obrazložitvi, z briljantno tehniko, izjemno suverenostjo, prepričljivostjo, močno osebnostjo dosegla, da je dobro minuto trajajoča variacija zablestela kot diamant v predstavi.

Clug je nagrajen za vlogo Gamacha v Don Kihotu, v kateri je presenetil in navdušil. "Preprosto se je zgodila vloga, kreacija, umetniška upodobitev Gamacha, v kateri so se združili baletni tehnični talent, igralska mojstrovina, baletnikovo veselje do plesne umetnosti, radost bivanja, natančno poznavanje zakonov življenja na baletnem odru ter velika mera humorja in optimizma," piše v obrazložitvi.

Vidmarjeva je nagrajena za vlogo Effi v baletu Silfida koreografa Augusta Bournonvilleja v postavitvi Franka Andersona, pod okriljem SNG Opera in Balet Ljubljana. Vlogo je oblikovala z izjemno močno osebnostjo, z natančno izvedbo in občutljivo čutno doživetim dramaturškim lokom v vsej njegovi barvitosti.

Svetlična je nagrado prejela za umetniški doprinos SNG Maribor, za vlogo Kitri v baletu Don Kihot ter za promocijo baletne umetnosti v Sloveniji. Balerina ukrajinskega rodu se je baletnemu ansamblu SNG Maribor pridružila leta 2008. Njeni umetniški napredki so sčasoma pritegnili čedalje več pozornosti tako občinstva kot strokovne kritike. V vlogi Kitri deluje breztežno, samostojno in tehnično briljantno.

Posebno strokovno nagrado je komisija podelila Vrhovec Stevensovi ob zaključku njene profesionalne umetniške baletne kariere v SNG Opera in balet Ljubljana. Nagrajenka je po mnenju komisije ena zadnjih balerin, ki je svoj plesno-baletni opus lahko živela in doživela bogato, celovito in umetniško zaokroženo do zaključka.

Komisijo so sestavljali Bojana Hinteregger (predsednica), Vojko Vidmar, Edward Clug, Tomaž Rode in Matjaž Marin.

DBUS, Nagrada Lydie Wisiakove, Marin Turcu