SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 1. 7. 2019

Nagrade in nagrajenci na portalu SiGledal

Na spletnem portalu slovenskega gledališča SiGledal redno objavljamo novice o nagrajenih uprizoritvah in gledaliških ustvarjalcih.

Foto: Pixabay

Vsako leto seveda najbolj odmevajo nagrade, ki so podeljene v okviru največjih slovenskih gledaliških festivalov – Festivala Borštnikovo srečanje, Tedna slovenske drame in Dnevov komedije. Nagrade se podeljujejo tudi v okviru drugih festivalov, kot so Gibanica, Zlata paličica, Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije idr. Nagrajence vsako leto izberejo tudi Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS), Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS), Društvo baletnih ustvarjalcev Slovenije (DBUS), Društvo za sodobni ples Slovenije, Sklad Staneta Severja, Slovensko komorno glasbeno gledališče idr. Lutkarji podeljujejo Klemenčičevo nagrado za življenjsko delo na področju lutkarstva in lutkarske umetnosti ter Pengovovo listino. Potem so tu še nagrade, ki jih podeljujejo posamezna gledališča – Prešernovo gledališče Kranj v sodelovanju s časopisom Gorenjski glas vsako leto podeli nagrado julija, primorska gledališča (Slovensko stalno gledališče Trst, SNG Nova Gorica in Gledališče Koper) pa nagrade tantadruj. Dnevnikova nagrada je vsako leto podeljena najboljši uprizoritvi Mestnega gledališča ljubljanskega v minuli sezoni. Seveda pa ne smemo pozabiti niti na Prešernovo nagrado in nagrade Prešernovega sklada, saj se med nagrajenci tako rekoč vsako leto najdejo tudi gledališki ustvarjalci.

Slovenski gledališčniki pa uspehov ne žanjejo samo doma, temveč tudi v tujini. Med nagrajenci najdemo tako uprizoritve 'v celoti' kot tudi posamezne ustvarjalce, ki gostujejo na festivalih v tujini ali sodelujejo pri tujih produkcijah. Nagrade in priznanja pričajo o tem, da slovensko gledališče in slovenski ustvarjalci ne navdušujejo samo gledalcev in strokovne javnosti doma, temveč tako rekoč po vsem svetu. 

Vabimo vas k brskanju po objavljenih prispevkih o nagradah in nagrajencih (doslej se jih je nabralo že več kot 600): http://veza.sigledal.org/prispevki/k/nagrade

SiGledal

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 8. 7. 2021
Igralka, ki obožuje Doorse in Amy Winehouse
SNG Opera in balet Ljubljana/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 4. 5. 2020
SNG Opera in balet Ljubljana na spletu
Bunker/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 6. 5. 2020
Zavod Bunker na spletu