STA, 14. 10. 2013

Nagrada za življenjsko delo baletniku Gorazdu Vosperniku

Društvo baletnih umetnikov Slovenije (DBUS) bo letos nagrado za življenjsko delo podelilo baletnemu plesalcu in dolgoletnemu predstojniku ljubljanske baletne šole Gorazdu Vosperniku. Nagrado Pie in Pina Mlakarja za pomembne umetniške dosežke na področju baletne koreografije v zadnjih treh letih pa bo prejela Valentina Turcu.

Nagrade za leto 2012 so podelili na sobotnem mednarodnem gala baletnem koncertu v dvorani Slovenskega narodnega gledališču Maribor.

Nagrada za življenjsko delo gre v roke baletnega plesalca, solista, koreografa, baletnega pedagoga in dolgoletnega predstojnika ljubljanske baletne šole Gorazda Vospernika. "Disciplina, doslednost in prodornost so zaznamovale baletno pot Gorazda Vospernika, umetnika in učitelja," je v obrazložitvi zapisala strokovna komisija za nagrade in priznanja DBUS v sestavi Bojana Hinteregger, Alenka Ribič, Vojko Vidmar, Edward Clug, Tomaž Rode, Matjaž Marin in Irek Mukhamedov.

Nagrado Pie in Pina Mlakarja za pomembne umetniške dosežke na področju baletne koreografije v zadnjem triletnem obdobju prejme Valentina Turcu za koreografijo in režijo baleta Romeo in Julija v izvedbi Baleta SNG Maribor. Z njo je koreografinja po ocenah žirije "postavila nov mejnik v klasičnem baletnem pripovednem slogu".

Nagrado Lydie Wisiakove za pomembne umetniške dosežke na področju baletne umetnosti v letu 2012 prejme celotni baletni ansambel, plesalci, asistenti in vodstvo Baleta SNG Opera in balet Ljubljana za realizacijo in izvedbo baletne predstave Giselle v koreografiji Davida Dawsona.

Enako nagrado prejme tudi ansambel Baleta SNG Maribor ter njegovi solisti v vseh vlogah in alternacijah za izvedbo baletne predstave Romeo in Julija v koreografiji in režiji Valentine Turcu.

DBUS, Nagrade DBUS, Gorazd Vospernik