SSG Trst, 15. 5. 2020

Nagrada tantadruj za življenjsko delo letos kostumografinji Mariji Vidau

Žirija nagrade za življenjsko delo v sestavi Ingrid Kašca Bucik, Bine Matoh in Nataša Sosič je odločila, da letošnjo nagrado prejme tržaška kostumografinja Marija Vidau, dolgoletna sooblikovalka umetniške podobe slovenskega gledališča v Trstu.
:
:

Foto: Arhiv Slovensko stalno gledališče Trst

V utemeljitvi so zapisali:

"Kostumografinja Marija Vidau nam s prirojenim umetniškim darom posreduje čar svojih gledaliških kreacij estetsko prefinjeno in oblikovno celovito. Od prvih kostumografij v domačem gledališču predstavljajo njeni kostumi tudi v nadaljnjih desetletjih sintezo umetniškega stremljenja Slovenskega stalnega gledališča v Trstu.

V svoji karieri je Marija Vidau razvila edinstven in prepoznaven slog. Njena želja po iskanju svojega, osebnega sloga izhaja že iz otroštva, saj je bila v njej ukoreninjena nadarjenost za risanje in krojenje; vse to je nadgrajevala in udejanjila najprej na Akademiji za modo in kostumografijo v Rimu, kasneje še na izpopolnjevanjih, predvsem v Ameriki. Številna potovanja v svet so bila zanjo izziv, da se je študijsko poglabljala v kulturo oblačenja različnih narodov ter je posamezne likovne in estetske elemente vnesla v naš gledališki prostor.

Znanje in izkušnje je Marija Vidau nenehno umeščala v jezik svojega okolja. Ljubezen do Krasa in morja, do zemlje, kamna, lesa, železa pa še do neštetih nians barv, ki obstajajo in se prepletajo v naravi, vse to je želela izvirno posredovati v svojih kostumih. Barvne odtenke je poudarjala učinkovito, premišljeno je izbirala najrazličnejše tkanine in materiale ter jih vnesla v posamezne kostume. Njeno vodilo je bilo eksperimentiranje, izvirnost je iskala tudi v unikatnih dodatkih, ki jih je večkrat izdelala sama, vendar je dosledno upoštevala gledališko tradicijo.

Kot kostumografinja je pri pripravi študijskih osnutkov delala usklajeno z miselnimi zasnovami režiserjev, scenografov in drugih soustvarjalcev. Svoj umetniški zanos je najraje usmerjala v slogovne predstave. Fleksibilnost in empatija sta pripomogli, da so se njeni kostumi kar najbolj prilegali igralcem.

Umetniško snovanje kostumov za več kot tristo petdeset predstav v domala vseh slovenskih gledališčih je prineslo Mariji Vidau tudi veliko zadoščenja. Če se je na začetku svoje kariere odrekla privlačnim ponudbam v Rimu in tujini, so številna priznanja in prestižne nagrade potrdile njeno izjemno ustvarjalnost. Tako je lani prejela nagrado Polde Bibič za življenjsko delo, ki jo podeljuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije.

Umetniško in ustvarjalno delo, ki ga je opravila Marija Vidau na prizorišču slovenskega gledališča, je primorskemu prostoru dalo pridih univerzalnosti in enkratnosti."

Deseta razglasitev primorske gledališke nagrade tantadruj bo letos potekala kot spletni dogodek, ki ga bodo tri primorska gledališča predvajala na socialnih omrežjih v torek, 19. maja ob 20. uri, medtem ko bo tradicionalna podelitev, ki bo združila vodstva gledališč, žirante in nagrajence, mogoča šele takrat, ko bodo varnostni ukrepi dovoljevali prireditev.

Slovesnost naj bi se odvijala maja meseca v Narodnem domu v Trstu, kar je v sedanjih razmerah neizvedljivo, zato so se organizatorji odločili, da bodo praznovali dvakrat, prvič na zaslonu, drugič v živo. Določili so le datum in uro prve, spletne slovesnosti, katere se bodo na virtualnem odru (facebook strani sodelujočih gledališč) udeležili direktorji oz. umetniški vodje Danijel Malalan - Slovensko stalno gledališče, Katja Pegan - Gledališče Koper, Maja Jerman Bratec in Marko BratušSNG Nova Gorica ter predsednica upravnega sveta SSG Breda Pahor. Z nagrajenci in drugimi gosti bodo oblikovali priložnostno slovesnost, na kateri bodo razglasili nagrade za gledališki dosežek, za igralsko stvaritev in za predstavo v celoti.

Žiranti Ivana Zajc, Janez Starina in Andraž Gombač (predsednik) so si ogledali uprizoritve treh primorskih gledališč z upoštevanjem, da je zaprtje gledališč onemogočilo zaključek vseh sezon (zato bodo nekatere predstave spadale v ocenjevanje za naslednjo nagrado).

Marija Vidau, tantadruj