STA, 11. 10. 2019

Nagrada julija v roke igralcu Blažu Setnikarju

Nagrada julija za najboljšo igralsko stvaritev domačega ansambla Prešernovega gledališča Kranj v sezoni 2018/2019 je pripadla igralcu Blažu Setnikarju. Nagrado, ki jo gledališče podeljuje v sodelovanju z Gorenjskim glasom, je žirija podelila po četrtkovi premieri Strahov. Setnikar pa je v nagovoru izpostavil pomen celotnega kolektiva.
:
:

Foto: Arhiv Prešernovo gledališče Kranj

Nagrada, ki nosi ime po muzi pesnika Franceta Prešerna, pomeni poklon najboljšemu igralcu ansambla Prešernovega gledališča v pretekli sezoni po mnenju gledalcev in strokovne žirije, ki ji predseduje Alenka Bole Vrabec, njena člana pa sta še Mare Žvan in Igor Kavčič. Setnikar jih je navdušil predvsem z vlogo Marka v priredbi izbranih besedil Ivana Cankarja Ob zori v režiji Žige Divjaka, ki je uvrščena tudi v tekmovalni progam letošnjega Borštnikovega srečanja.

"Setnikar je s pretanjenim posluhom za sleherni detajl v pripovedi ministranta Marka iz Križevega pota stopnjeval napetost in sočutno prizadetost v dvorani," je zapisala žirija in dodala, da je dolgo, mučno, zahtevno in neizprosno pot, po kateri Marka brez sleherne empatije ženeta cerkovnik in župnik, Setnikar z izjemno kondicijo in železno disciplino uprizoril s hojo in tekom po tekočem traku ves čas svojega nastopa.

"Občinstvo je obdaroval tudi z iskrenimi čustvenimi tančinami. V njegovem Marku ni bilo nikakršne patetike, ampak pretresljivost. Izjemna, popolna stvaritev!," je poudarila žirija in spomnila, da Setnikar z liki, ki jih oživlja, opozarja nase, že vse odkar je leta 2015 postal član Prešernovega gledališča.

Setnikar je julijo prejel po četrtkovi premieri priredbe Strahov Henrika Ibsena v režiji Igorja Vuka Torbice, v kateri igra Osvalda Alvinga. Kot je povedal, mu nagrada pomeni priznanje za trud: "Za to, da si upam sem in tja iti do konca oziroma, da imam priložnost delati z ljudmi, ki mi pokažejo, da tam, kjer si jaz mejo postavim, v resnici ni meje in se da iti čez. To je nagrada, ki si jo nekako v mislih delim tudi z ekipo, ki je zaslužna za projekt."

Nagrado je prejel tudi za fizično zelo naporno vlogo. Kot ugotavlja, je to pogosto tisto, kar ima največji učinek pri gledalcih in žiriji. Vendar pa ni vedno tako in tudi takšne vloge niso vedno najtežje. "Velikokrat je veliko dela za nečim, kar se potem reducira na neko zdravo obliko. V bistvu so vse vloge lahko težke, če si težko vlogo narediš," je pojasnil.

Setnikar, ki se je rodil v Ljubljani leta 1983 in je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani diplomiral leta 2010, je leta 2009 že prejel študentsko Severjevo nagrado. Lani pa je bil skupaj s soigralci prejemnik Borštnikove nagrade za skupinsko igralsko kreacijo v predstavi Naš razred v režiji Nine Rajić Kranjac.

Na vprašanje, katera bi bila lahko naslednja nagrada po juliji, je poudaril, da se s tem ne ukvarja. "Mislim, da ne smeš iti na to. Moraš biti vesel vsega, kar pride. Predvsem sem vesel dobrih priložnosti in tistih vlog, za katere rečem, da so mi nekako uspele. Nagrada pa je potem češnja na vrhu," je sklenil.

Blaž Setnikar, PGK