STA, 1. 9. 2022

Nagrada julija kranjskega gledališča igralcu Borutu Veselku

Nagrado julija, ki jo podeljuje Prešernovo gledališče Kranj članu igralskega ansambla, ki je v minuli sezoni najbolj prepričal gledalce in žirijo, letos prejme Borut Veselko. Nagrado mu bodo podelili 10. septembra, so sporočili iz gledališča.
:
:
Meja sneženja / Foto: Luca Quaia
Meja sneženja / Foto: Luca Quaia
Meja sneženja / Foto: Luca Quaia
Meja sneženja / Foto: Luca Quaia
Mama / Foto: Nada Žgank
Mama / Foto: Nada Žgank
Mama / Foto: Nada Žgank
Foto: Maša Pirc
Foto: Maša Pirc
Foto: Maša Pirc

Veselko bo nagrado prejel za vlogi Očeta v predstavi Meja sneženja Marka Sosiča, ki jo je v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Slovenskega stalnega gledališča Trst režiral Goran Vojnović, ter Očeta, Pierra, v predstavi Mama Floriana Zellerja v režiji Ivice Buljana. Nastala je v koprodukciji med Prešernovim gledališčem in Mestnim gledališčem Ptuj.

Dobitnika je izbrala žirija v sestavi Vilma Štritof (predsednica), Igor Kavčič in Barbara Logar. Odločala je med finalisti na podlagi glasov gledalcev, ki so po vsaki predstavi glasovali za najboljšo igralsko stvaritev.

Kot je zapisala v utemeljitvi, je Veselko vlogo kontroverznega Očeta v Meji sneženja razpel med starčevsko nebogljenost in brezkompromisno avtoritarnost, med boleče oprijemljivo nežnost in šokantno grobost. "Nepredvidljive premene je v notranji napetosti fizično izrazil s skrušeno držo, ki je lahko v trenutku postala preteče nevarna. Vloga Očeta je v igri Boruta Veselka prerasla zgolj intimno sfero, saj je v njej izrisal kompleksen profil naraščajoče nestrpnosti, ki se v današnji družbi kaže kot ksenofobija."

V družinski freski Mama pa je manj dominantno vlogo Očeta, Pierra, po oceni žirije izoblikoval večsmerno: kot oče, ki se s sindromom izpraznjenega gnezda spoprijema tako, da beži v delo; nato kot odtujeni mož, ki namerava zapustiti ženo, pa ji zaradi njene pasivne agresivnosti tega še ne more povedati; in kot nastopajoči v morebitni ženini projekciji njunega ponavljajočega se pogovora.

"V obeh vlogah je zaznati predvsem notranjo moč igralca in njegov poglobljeni razmislek. Do potankosti izdelana lika razpirata pomembna vprašanja, ki iz intime segajo v obče prepoznavno stvarnost," je še zapisala žirija.

Nagrado julija, poimenovano po muzi največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, mu bodo podelili 10. septembra po prvi premieri v sezoni 2022/2023 Vse zastonj! Vse zastonj! Daria Foja v režiji Ajde Valcl. Nagrado v kranjskem gledališču v sodelovanju z Gorenjskim glasom in Mestno občino Kranj podeljujejo od leta 2017.

julija, PGK, Borut Veselko