Nagib, 27. 6. 2014

Nagib na oder 2014/2015

Prva sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti v Narodnem domu Maribor.
:
:

Nagib, ki se je leta 2005 vzpostavil kot mednarodni festival sodobnega plesa, se je v zadnjih letih začel postopoma odmikati od opredelitve in izvedbe »klasičnega festivala«. Svoj participatorni koncept je Nagib vztrajno nadgrajeval in spreminjal proti vse večjemu odpiranju k posameznim avtorskim estetikam in umetniškim procesom. Spoznanje, da je lahko festivalska platforma tisto, kar se spreminja v dobrobit umetniškim procesom, da je lahko festival »pot« k novim produkcijskim oblikam in ne zgolj prikaz že nastalih, je bilo tisto vodilo, ki je snovalke in snovalce Nagiba v letih njegovega obstoja vodilo k iskanju novih form in oblik.

Nagib se v letu 2014 postavlja na oder. S tem razširja svoj participatorni koncept v smeri tistega, kar kulturi v Mariboru manjka, in vzpostavlja kontinuiran prikaz sodobnih uprizoritvenih praks z umetniškim programom: Nagib na oder.

Oder kot obliž, kot refleksija današnjega časa, kot “prva pomoč” za mariborsko neinstitucionalno kulturo in umetnost. Nagib na oder bo v prostorih Narodnega doma od septembra 2014 do junija 2015 enkrat mesečno prikazal intrigantne predstave sodobne uprizoritvene umetnosti, s čimer oživlja umetniški in prostorski manko.

Naznanjamo začetek prve sezone, ki jo bodo otvorili 6. septembra 2014 ob 20. uri na Malem odru Narodnega doma, s predstavo Zapiranje ljubezni v izvedbi mojstrov odrske umetnosti Pie Zemljič in Marka Mandića ter režiji Ivice Buljana (Mini Teater).

Predpriprave na prvo sezono novega umetniškega programa v Mariboru bodo potekale med 25. avgustom in 6. septembrom, ko bodo organizirali desetdnevni inkubator mladih ustvarjalcev iz Slovenije (April Veselko, Ajda Tomazin in Jan Rozman) in tujine (Fingersix collective - Marta Navaridas/SPA, Dani Brown/USA in Sofia Marvagani/GRE, Jess Devereux in Zaimon Vilmanis iz Avstralije). Koncept inkubatorja sledi logiki podpiranja in povezovanja ustvarjalcev različnih generacij skozi njihove umetniške procese in ponuja možnost intenzivnega ter poglobljenega dela. Ustvarjalni vpogled v njihova dela bo potekal pod delovnim naslovom Dogodek v mestu (5. septembra), pod taktirko mladega režiserja, ki ga bodo v sodelovanju z Gledališčem Glej izbrali na javnem razpisu. Koncept inkubatorja bodo nadgradili s programom Nagib na oder, na katerem bodo skozi prvo sezono predstavljali tudi končne produkte mladih ustvarjalcev.

Snovalke in snovalci Nagiba sporočajo, da v sezoni 2014/2015 podpirajo ustvarjalne procese in postavljajo temelje za kvalitetnejšo in redno mesečno ponudbo sodobnih uprizoritvenih predstav v Mariboru. Čas je, da v Mariboru zapremo romantični pogled na umetniško-kulturno ponudbo in v živo izkusimo sodobne uprizoritvene prakse tega trenutka. V sodelovanju z Narodnim domom in ostalimi slovenskimi, tujimi ustvarjalci in producenti postavljamo temelje za kvalitetnejšo in redno mesečno ponudbo sodobnih uprizoritvenih predstav v Mariboru, so še zapisali.