STA, 9. 11. 2012

Jalovost na gledališkem odru

Maribor za veliko hrvaških parov, ki si želijo otroka, velja za mesto upanja, zato so v KUD Borza v sodelovanju s hrvaškimi gledališkimi ustvarjalkami postavili na oder gledališki triptih Jalova. Krstna uprizoritev predstave bo danes v amfiteatru II. gimnazije.
:
:

foto Nives Soldičić

Ideja za predstavo se je porodila pred dvema letoma kot reakcija na sporni, sedaj že razveljavljeni hrvaški zakon o oploditvi z medicinsko pomočjo. Zaradi tega zakona je bilo veliko parov prisiljenih oditi na zdravljenje v tujino in mnogi izmed njih so pomoč poiskali v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Tamkajšnji oddelek za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo velja za enega najboljših v regiji.

Obenem predstava opozarja na vse bolj naraščajoči problem neplodnosti. Jalovost se problematizira skozi vrsto tem, kot so koncept ženskosti, materinstvo, vprašanje spola na splošno ali nesposobnost spočetja konkretno, a vseskozi v luči širšega družbeno političnega konteksta.

"Ob soočenju z resnicami, ki so boleče in osebne, a hkrati tudi družbene in javne, je predstava Jalova tudi poskus doživljanja neke povsem drugačne skupnosti ter spraševanja o resničnih mejah ljubezni, skušnjav, strahov, upanja," pojasnjujejo v KUD Borza.

Predstava je sestavljena iz treh delov, vsak izmed njih pa ima svoj umetniški podpis. Avtorice tekstov in režiserke so Ivana Sajko, Jelena Kovačić, Anica Tomić ter Magdalena Lupi Alvir iz Zagreba in Reke. Predstava je nastala pod okriljem Evropske prestolnice kulture (EPK).