STA, 21. 5. 2018

Na TV premiera igrano-dokumentarnega portreta lutkarja Milana Klemenčiča

Na TV Slovenija je bil včeraj premierno prikazan igrano-dokumentarni portret pionirja slovenskega lutkarstva Milana Klemenčiča z naslovom Mojster in njegov Gašper. Film je režirala Magda Lapajne, ki je ob strokovnem vodstvu Matjaža Lobode pripravila tudi scenarij.

Sovji grad / Foto: Žiga Koritnik

Klemenčič (1875-1957), po izobrazbi akademski slikar, je leta 1910 v Šturjah pri Ajdovščini ustvaril Malo marionetno gledališče. Že pred prvo svetovno vojno je napisal program o ustanovitvi pravega lutkovnega gledališča na Slovenskem, objavil pa ga je šele po vojni, ko je Ljubljana dobila Slovensko marionetno gledališče. Postal je vodja gledališča, izdelal je tudi lutke in sceno, prevedel besedila za predstave ter izbral igralce.

Gledalci so bili navdušeni nad predstavami in nad njegovim znamenitim likom Gašperja, ki ga je Klemenčič prevzel iz besedil Franca Poccija. Gašper, nemirni duh, ki za vsako stvar najde pravi odgovor, je postal njegov spremljevalec in je tudi rdeča nit Klemenčičevega filmskega portreta, piše v sporočilu za javnost RTV Slovenija.

Deset let se je nato Klemenčič posvečal samo slikanju, zatem pa se je odločil, da bo ustvaril svoje lastno gledališče. Ljudi je povabil na svoj dom na predstavo Sovji grad po Poccijevem besedilu. Vse je sam izdelal tako natančno, da so figurice pred gledalci povsem oživele. Sledila je predstava Doktor Faust, ki pomeni vrh njegove lutkovne umetnosti. Predstava je še danes na repertoarju Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) in predstavlja "dragocen dokument časa in žlahten delček zakladnice slovenske kulturne dediščine".

Klemenčič je bil tudi prvi, ki se je v Sloveniji preizkusil v barvni fotografiji, prišteva se lahko tudi med prve scenografe in kostumografe. Slovensko lutkovno gledališče, ki ga je zasnoval s svojim delom, se lahko primerja s tovrstnimi evropskimi gledališči z veliko daljšo tradicijo, še piše v sporočilu.

Like so v dokumentarnem filmu odigrali Iztok Jereb (oče Milana Klemenčiča), Areh Mahkovic (mladi Milan Klemenčič), Ahac Mahkovic (brat) in Bela Manfreda (sestrica), pri njem pa so sodelovali še Primož Pirnat (glas Milana Klemenčiča), Jože Lasić (izdelovalec lutk), Iztok Bobič (slikar) in Gašper Tič (glas lutke Gašperja).

 

Povezava: Mojster in njegov Gašper, portret (RTV SLO, 20. 5. 2018)