STA, 13. 10. 2023

Na Šentjakobskem odru predstava po filmski predlogi Popolni tujci

V Šentjakobskem gledališču Ljubljana bo drevi premiera predstave Popolni tujci, ki je nastala po motivih filma Paola Genoveseja, na oder pa jo je postavila zamejska gledališka ustvarjalka Jasmin Kovic. Predstava bo uvedla niz premiernih uprizoritev letošnje sezone, ki jo bodo posvetili raznovrstnim medčloveških odnosom in pripadnostim.
:
:
Foto: A. Košir
Foto: A. Košir
Foto: A. Košir
Foto: A. Košir
Foto: A. Košir
Foto: A. Košir
Foto: A. Košir
Foto: A. Košir
Foto: A. Košir
Foto: A. Košir

Predstava, ki je nastala v koprodukciji z gledališčem SKPD "F. B. Sedej" Števerjan v Italiji, je po besedah Jasmin Kovic, tudi avtorice priredbe in prevoda dramskega besedila, nastalega po istoimenskem filmu, "dramedija". Prinaša komične zaplete, ki pa odpirajo tudi resnejša vprašanja o odnosih in digitalizaciji.

Igro uvedeta zakonca v krizi Eva in Rocco, ki se odločita organizirati večerjo in nanjo povabiti nekaj svojih starih prijateljev: Cosima in Bianco, on je taksist, ki sta se nedavno poročila in si močno želita otrok, ter Leleja in Carlotto, ki sta prav tako kot gostitelja v hudi zakonski krizi, in Peppeja, ločenega, brezposelnega nekdanjega učitelja športne vzgoje, ki je obljubil, da bo prišel s svojo novo partnerico Lucillo, ki pa je zbolela. Večer zaznamuje lunin mrk, katerega začetek sovpada z začetkom večerje, so vsebino predstave povzeli v gledališču.

Pogovor nanese na nekaj znancev, ki so se pred kratkim razšli, večinoma zato, ker so partnerice odkrile sporočila, ki so si jih njihovi moški izmenjevali z ljubicami. Spodbujena s to zgodbo se Eva odloči predlagati družbeni eksperiment: svoje mobilne telefone bodo vsi položili na mizo in na glas prebrali vsebino vsakega sporočila ali se prek zvočnika javili na vsak telefonski klic, ki bi ga prejeli v tem večeru. Igra se, kot so zapisali v gledališču, prične precej nedolžno, toda kmalu situacija uide izpod nadzora.

Jasmin Kovic živi v Števerjanu blizu Gorice v Italiji, kjer je obiskovala Družboslovni licej Simona Gregorčiča s slovenskim učnim jezikom. Na fakulteti videmske univerze v Udinah je opravila dodiplomski študij iz umetnostnih ved z gledališko smerjo. Magistrski študij druge stopnje pa je opravila na fakulteti Lettere e Beni Culturali na Univerzi v Bologni. Diplomirala je z operne režije na akademiji Verona Accademia per L'Opera italiana v Veroni. Poklicno se ukvarja z režijo gledaliških in glasbenih predstav, muzikalov in opere ter z režijo kulturnih dogodkov in multimedijskih zgodovinskih predstav.

Jasmin Kovic, Šentjakobsko gledališče, Popolni tujci

Povezani dogodki