STA, 7. 11. 2017

Na Ptuju ta teden premiera Štefke Valentin z Zvezdano Mlakar

V Mestnem gledališču Ptuj bo v petek že četrta premiera v tej sezoni. V najstarejšem slovenskem mestu bo s solo predstavo Štefka Valentin nastopila Zvezdana Mlakar. Delo sodobnega angleškega dramatika, pesnika in skladatelja Willyja Russella, ki v originalu nosi naslov Shirley Valentine, je režiral Peter Srpčič.

Foto: Dejan Nikolič

Zgodba je v originalu monolog gospodinje srednjih let iz delavskega razreda, ki živi v Liverpoolu, ter se osredotoča na njeno življenje pred in po počitnicah v tujini. O doživetjih pripoveduje med pripravljanjem večerje za svojega čustveno odstotnega moža.

Ko jo najboljša prijateljica povabi na plačane počitnice v Grčijo, spakira kovčke in odpotuje na počitnice, kjer razišče vse tisto, kar ji je manjkalo med njenim običajnim življenjem v Angliji. Pri tem se tako naužije sreče, da se kar na letališču odloči ostati, si poiskati delo v hotelu ter končno samozavestno zaživeti.

Srpčičeva priredba dela, ki je leta 1989 doživelo tudi filmsko različico, je seveda prilagojena slovenskim razmeram. Tudi zgodba Štefke Valentin je zgodba o iskanju duše in popotovanju, ki ni samo popotovanje po resničnih pokrajinah, ampak je popotovanje, ki te na koncu pripelje do sebe.

"Vsi živimo svoj vsakdanjik, v katerem iz dneva v dan izgubljamo pravi jaz. Požira ga vsakodnevna rutina, v kateri postajamo uporabni predmet, ujet v nesmisle in izpraznjenost vsakdanjih odnosov. In pri tem pozabljamo nase, na svoje sanje, hrepenenje in naše življenje, ki ga neizživetega nosimo s sabo in ki nas kot vedno težji nahrbtnik vleče k tlom," pravi Srpčič.

Ker sanje nikoli ne umrejo, se tudi Štefka poda na pot iskanja svoje sreče in jo najde, s tem pa najde tudi sebe. Pri tem spozna, da sanje nikoli niso tam, kjer mi mislimo, da so, saj v življenju ni naključij, so samo ključi, ki odpirajo vrata do skrivnosti življenja.

Kot je pred premiero še povedal režiser predstave, sicer tudi direktor ptujskega gledališča, gre za komedijo za posebno igralko, ki se s humorjem in iskrenostjo poda na pot samospoznavanja. Pri tem pregleda svojo preteklost, da bi se iz nje naučila, spremeni svojo sedanjost in izbere ter ustvari svojo novo prihodnost.

Štefka po njegovih besedah ne sodi in ne moralizira, pač pa izbere sebe in s tem spremeni svet. V predstavi jo uprizori Zvezdana Mlakar, ki na poti samospoznanja kot prava ženska bojevnica spreminja sebe in svet okoli sebe. Pri tem je zabavna kot malokdo, saj je humor in pozitivizem vtkan v njene haloške gene.