STA, 18. 9. 2014

Na Ptuju premiera slovenske novitete Hotel modra opica

V ptujskem gledališču za petek napovedujejo že z drugo premiero v tej sezoni. V režiji Mihe Nemca so v koprodukciji z SNG Drama Ljubljana na odrske deske postavili slovensko dramsko noviteto Hotel Modra opica, ki govori o dogajanju med letoma 1912 in 1914, prelomnem obdobju v življenju velikega gledališkega ustvarjalca Ignacija Borštnika.
:
:
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

S predstavo Hotel modra opica se je avtorski dvojec Miha Nemec in Nejc Valenti, ki je tudi dramaturg predstave, po Liferantih ponovno podal na področje, kjer je najbolj doma, v čas slovenske kulturne in gledališke zgodovine, ki jo oživlja na pronicljiv in duhovit način, so zapisali v ptujskem gledališču.

Zgodba se dogaja v času poglabljajoče se finančne krize, pretvarjanja, plenjenja, strankarskih afer brez epilogov, vsesplošne odtujenosti, ko manjka osnovnih človeških vrednot. V želji po rešitvi krize na mesto ravnatelja za dramsko gledališče nastavijo gospoda B., velikana slovenskega gledališča, ki je zadnjih 18 let deloval v Zagrebu. Prejme podporo gledališke komisije, mesta in občine, boj za ravnateljsko mesto pa se s tem šele začne.

Nenehno se namreč vmešava bivši ravnatelj gospod G., ki je deželno gledališče leta vodil finančno uspešno, a umetniško vprašljivo, ter gospoda B. javno oblati kot erotomana in alkoholika. Izkaže se, da podoba igralca velikana ni brezmadežna. Razvije se svojevrstna drama, v kateri se politično prepleta z intimnim, in gospoda B., nagnjenega k čudaštvom in samotarstvu, potegne v vihar domišljije. V samoti svoje pisarne se vedno bolj spopada s težo svoje preteklosti in vedno manj z reševanjem gledališke krize, vsebino predstave povzemajo v gledališču.

V predstavi igrajo Gregor Bakovič, Maja Sever, Zvone Hribar, Alojz Svete, Rok Vihar, Veronika Drolc, Boris Mihalj in Miranda Trnjanin. Kostumografinja je Bjanka Adžić Ursulov, scenografinja Petra Veber, skladatelj Teo Collori, koreografinja Leja Jurišić.