STA, 16. 3. 2023

Na prvem regijskem posvetu Kultura za prihodnost v Celju s konstruktivnimi predlogi

Na prvem regijskem posvetu Kultura za prihodnost v Celju, ki je potekal 15. marca 2023 in ga je pripravilo ministrstvo za kulturo, je bilo podanih več konstruktivnih predlogov, ki bodo vključeni v nov nacionalni program za kulturo. Eden od predlogov se nanaša na digitalizacijo razpisov za lažje prijavljanje, je v izjavi za medije povedala ministrica Asta Vrečko.
:
:

Foto: Daniel Novakovič / STA

Kot je dejala Asta Vrečko, so udeleženci posveta izrazili željo po povezovanju med različnimi akterji na področju kulture, pogrešajo pa boljše sodelovanje države in občine, zlasti pri upravljanju kulturne dediščine.

Po besedah ministrice so se na ministrstvu že lotili reforme samozaposlenih v kulturi, ki so tako že deležni višjih nadomestil za bolniško odsotnost. Pri pripravi nacionalnega programa za kulturo si želijo na ministrstvu slišati tudi predloge javnosti.

Nacionalni program bo jeseni šel v javno razpravo, do konca leta tudi v parlamentarno proceduro, je napovedala Vrečko. Glavne smernice programa so medresorsko povezovanje, usmeritev v zelene politike, mednarodni pomen kulture in umetnosti z namenom krepitve kulture v mednarodnem prostoru.

Kot je še povedala ministrica, bi bilo smiselno o kulturi, ki bi morala biti tudi decentralizirana, razmišljati kot o enem izmed razvojnih modelov.

Pred srečanjem, ki je potekalo v Pokrajinskem muzeju Celje, se je Vrečko sestala tudi s celjskim županom Matijo Kovačem. Pogovarjala sta se o obnovi objektov kulturne dediščine v Celju in nekaterih drugih kulturnih aktualnih temah.

Kovač je ministrici predstavil načrte in izzive celjske občine pri dokončanju obnove Knežjega dvora, ki bo velik finančni zalogaj, ter pri ureditvi Stare grofije Celje, kjer urejajo novo razstavišče za prezentacijo fresk iz prvega stoletja.

Pogovarjala sta se tudi o obeh celjskih muzejih in Galeriji sodobne umetnosti, Gledališču Celje, ki ima za celotno regijo velik pomen, ter o depojih kot skupnem izzivu vseh zavodov na področju kulture v celjski občini. Trenutno problem deponiranja rešuje vsak zavod po svoje, kar je povezano s precejšnjimi stroški in ne zagotavlja trajne rešitve.

Asta Vrečko, MK