STA, 5. 5. 2020

Na praznih odrih Broadwaya strah pred negotovo prihodnostjo

Znamenita gledališča na Broadwayu so zaprta od 12. marca, tako pa bi lahko ostalo še do septembra. Brez javnega financiranja, ki bi gledališčem pomagalo obiti krizo, obstaja pristen strah, da nekatere predstave ne bodo dočakale uprizoritev. Ker so popolnoma brez prihodkov, nekateri broadwayski ustvarjalci razmišljajo o zamenjavi poklica.
:
:

Foto: Pixabay

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, neonske luči na Broadwayu ponoči še vedno svetijo, a pred veliko gledališči okoli Times Squara že skoraj dva meseca ni vrst, saj je New York postal žarišče pandemije koronavirusa v ZDA. Ponavadi bi ta gledališča s prodajo vstopnic služila po 33 milijonov dolarjev na teden.

Profesionalni gledališčniki so ob zaprtju broadwayskih odrov prejeli izplačilo za dva tedna dela, zdaj pa jim ne preostane drugega kot podpora za brezposelne, ki je med zmešnjavo v preobremenjenih newyorških zavodih za brezposelnost številni še niso prejeli.

"Na žalost je v tem trenutku za nastopajočega glasbenika skoraj nemogoče, da služi denar," je dejal bobnar v orkestru muzikala Ain't Too Proud Clayton Craddock. Kot je povzela AFP, je osnovna plača za večino glasbenikov ali igralcev okoli 2000 dolarjev na teden, čeprav se lahko povzpne veliko višje. Violinist za orkester muzikala Moulin Rouge Maxim Moston meni, da veliko glasbenikov razmišlja o zamenjavi poklica.

Med 16 predstavami, ki so se pripravljale na premiero, ko je newyorški guverner Andrew Cuomo 12. marca razglasil zaprtje zaradi epidemije novega koronavirusa, sta le dve uradno prekinili svoje načrte. Po besedah predsednice združenja broadwayskih gledališč Charlotte St. Martin pa po koncu epidemije nekatere predstave najverjetneje ne bodo več na sporedu. Natančnih informacij sicer zaenkrat še nimajo.

Zaskrbljenost jim povzroča tudi popolna negotovost o ponovnem odprtju gledališč. Po najbolj optimističnih ocenah naj bi se odprla konec julija, a se bodo po vsej verjetnosti šele septembra. In glede na strokovnjake ideja o nastopanju pred praznimi avditoriji ali močno zmanjšanim številom gledalcev, ki so jo imele nekatere športne organizacije, preprosto ne bi delovala za Broadway.

"Tudi finančni model Broadwaya je tak, da omejevanje socialnih stikov ni izvedljivo," je dejala Charlotte St. Martin. Dodala je, da stroškov posamezne predstave ne bi mogli kriti s polovico ali manj prodanimi vstopnicami. Prav tako so predstave in muzikali uvrščeni med množična zborovanja, ki bodo po mnenju Charlotte St. Martin najverjetneje dovoljena šele v zadnji fazi sproščanja ukrepov v boju proti covid-19, povzema AFP.

Predsednica združenja broadwayskih gledališč je omenila tudi raziskavo, da Broadway lokalnemu gospodarstvu prispeva skoraj 15 milijard dolarjev. "Mesto potrebuje živ in zdrav Broadway zaradi ekonomskih razlogov, da lahko turizem, hoteli in restavracije obratujejo bolje," je dejala. Sklenila je, da bodo potrebovali neke vrste podporo, da bodo lahko še naprej delovali.

Broadway, Koronavirus