STA, 27. 1. 2014

Na novogoriškem odru premiera predstave za otroke Roka

V SNG Nova Gorica bodo krstno uprizorili otroško predstavo Roka avtorjev Maje Nemec in Mihe Nemca. Premiera predstave, ki so jo na oder postavili v sodelovanju s Kulturnim društvom Teater na konfini Nova Gorica, bo v torek, 28. januarja, ob 18. uri.
:
:
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac

V predstavi Kipar in Pesnik raziskujeta, kaj vse zna naša roka. "Zamislimo si velikansko delo, ki ga zmorejo opraviti človeške roke, in spoznajmo, kaj je tisto, kar skozi roko dela človeka človeškega. Uganka rok, ki jo v predstavi rešujeta glavna lika, je uganka o človeškem delovanju, o dobrem in slabem. Obenem so prikazana različna delovanja rok, na primer kuhanje, mizarjenje, zidanje, kulturno ustvarjanje," so o predstavi zapisali v gledališču.

Po besedah umetniške vodje novogoriškega gledališča Martine Mrhar je predstava, ki je namenjena otrokom med tretjim in osmim letom starosti, nastala nenačrtovano. "Do predstave je prišlo po nekoliko nenavadni poti. Društvo Teater na konfini je za projekt pridobilo podporo Mestne občine Nova Gorica in ko se je sredi sezone našel prostor in čas v dinamiki odigravanja premier in predstav, smo bili ponudbe za realizacijo koprodukcijskega projekta zelo veseli," je dejala.

Kot je na novinarski konferenci pred premiero povedal Miha Nemec, ki je prevzel tudi režijo, ga je nekega dne prešinilo, da brez rok ne bi bilo ničesar, razen človeka in narave na tem svetu. Začel je raziskovati in ugotovil, da so v preteklosti tudi drugi ugotovili, kaj vse lahko naredijo roke. "Že zdavnaj so ugotovili, da je roka orodje vseh orodij, zato so ji neko vrednost dajali vsi veliki misleci vseh časov," je dejal Nemec.

Scena je mobilna in primerna tudi za manjše odre, zato nameravajo s predstavo razveseljevati otroke ne le v Novi Gorici, pač pa tudi drugod po Sloveniji.

V predstavi igrata Teo Collori in Maja Nemec, za sceno in kostume sta poskrbeli Niki Bonetti in Anamarija Cej, avtor glasbe je Collori, lektor Srečko Fišer, oblikovalec svetlobe pa Samo Oblokar.

Povezani dogodki